Yunus Emre Enstitüsü'nde sahte belgelerle yüz milyonlarca liralık yolsuzluk yapıldığı iddiaları gündem yarattı. Edinilen bilgiye göre, Yunus Emre Enstitüsü eski yönetimi mensubu ve bazı şirket sahiplerinde aralarında olduğu 18 kişi Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce gözaltına alındı. Aralarında destek daire başkanı çeşitli başkan ve yöneticilerin ve şirket sahiplerinin olduğu bildirildi.

ESKİ BAŞKAN ARANIYOR

Operasyon kapsamında, kimi çevreler tarafından yurtdışına kaçtığı öne sürülen, yakınlarının ise Almanya'da tedavi gördüğünü belirttiği Yunus Emre Enstitüsü'nün eski başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in de evine gidildiği, ancak evde kimse olmadığı için arama veya gözaltı yapılamadığı bildirildi. Şeref Ateş'in Suriye'de savaş bölgesinde kurum adına yapılmış gibi harcamalar göstererek sahte faturalar düzenlettiği, bazı personel ve şirket sahipleri ile haksız kazanç elde ettikleri bilgisine ulaşıldı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 18 kişinin, 4 gün gözaltı süresi boyunca Ankara Emniyet Müdürlüğünde sorgulanması yapılacağı öğrenildi.

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNDEN ESKİ ENSTİTÜ BAŞKANI ŞEREF ATEŞ’LE İLGİLİ AÇIKLAMA

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışına kaçtığı iddia edilen eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş ve ilgili vakıf personelinin Kültür ve Turizm Bakanlığının talimatıyla başlatılan inceleme çerçevesinde 2024’ün Haziran ayında görevden alındığını açıkladı.

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışına kaçtığı iddia edilen eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş’le ilgili açıklama yaptı. Enstitüde mali konulara ilişkin bazı işlemlerle ilgili şüpheler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığının talimatıyla inceleme başlatıldığı belirtilen açıklamada, bu kapsamda Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 2024’ün Haziran ayında başta eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personelinin görevden alındığı, Temmuz 2024 itibarıyla teftiş sürecinin başlatıldığı kaydedildi. Başkan yardımcılarının da kendi talepleri doğrultusunda görevlerinden ayrıldığı belirtilen açıklamada, “Teftiş aşamalarının ardından sürecin şeffaf ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla başkan yardımcıları kendi talepleri doğrultusunda görevlerinden ayrılmıştır. Yürütülen teftiş sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda 23 Aralık 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğünce düzenlenen operasyonda haksız kazanç elde ettikleri tespit edilen Yunus Emre Enstitüsü eski yönetimi mensubu ve bazı şirket sahiplerinin de aralarında olduğu 18 kişi gözaltına alınmıştı.

FETÖ’NÜN “KURTARILMIŞ” KURUMLARINDANDI

Yunus Emre Enstitüsü, ihanet örgütü FETÖ’nün Türkiye’de etkin olduğu dönemde, onların en başta gelen “kurtarılmış” kurumlarından biri olarak görülüyordu. Kurumun hemen bütün kademeleri FETÖ’cülerle doldurulmuştu. 

Ferdi Tayfur'un vasiyeti ortaya çıktı: "Şarkılarımı halk için yaptım" Ferdi Tayfur'un vasiyeti ortaya çıktı: "Şarkılarımı halk için yaptım"

Bu son yolsuzluk skandalının FETÖ ile ne kadar ilgisi bulunduğu, adı yolsuzluğa karışan ve gözaltına alınanlar arasında FETÖ’cü bulunup bulunmadığı soruşturmalar ve incelemeler sonunda ortaya çıkacak.

Editör: Yasin Paşalı