Dünya

Yine tüneller! İsrail'de korku büyüyor

Hizbullah`ın, "Dağlarımız Hazinelerimizdir" başlığıyla paylaştığı, yeraltındaki Imad 4 Füze Tesisi`ne ait görüntüler, İsrail'de endişeleri arttırdı. İsrail medyasında yer alan haberlere göre Hizbullah, büyük bir tünelin içinden gelişmiş füzelerini çıkararak psikolojik savaşın bir parçası olarak İsrail'e mesaj verdi.

Abone Ol

Hizbullah'ın yeraltı füze tesisi Imad 4`ün tanıtımını yaptığı video, İsrail medyasının ilk gündemine girerek farklı şekilde ele alındı. 

Başka tüneller de var!

İsrailli yayın kuruluşu Kipa'nın haber sitesi, görüntülere "Hizbullah, büyük bir tünelin içinden gelişmiş füzelerini çıkararak İsrail'e mesajlar içeren psikolojik savaşını sürdürüyor" yorumunu yaptı.  
Mivzak Live adlı sitede ise, "Hizbullah, fırlatılmaya hazır füzelerle donatılmış bir yeraltı füze şehrini ortaya çıkardı. Ancak İsrail Güvenlik Yetkilileri ve üst düzey liderler henüz resmi bir açıklama yapmadı" ifadelerine yer verildi. 
Söz konusu tesisin Imad 4 adını taşıdığına dikkat çeken bir başka medya organı ise Hizbullah`ın muhttemelen en az üç tane daha benzer yeraltı şehrinin olduğunu iddia etti. 

Hizbullah'ın yetenekleri 

Konuyla ilgili açıklama yapan Hamadash haber sitesinin editörü Menachem Kolodetsky, "Hizbullah`ın yayımladığı propoganda videosu, onun muazzam yeteneklerinin yalnızca küçük bir kısmını ortaya koyuyor ve İsrail'e, Hizbullah'ın kendi seçtiği bir zamanda kuzey sınırına saldırı düzenlemesine izin verecek pervasız bir anlaşmayı dayatmayı amaçlıyor." değerlendirmesinde bulundu. 
Yedioth Ahronoth sitesi ise Hizbullah'ın bilgisayarlar ve ışıklarla donatılmış, kamyonların ve motosikletlerin rahatça geçebildiği kadar geniş ve derin tünellere sahip yeraltı tesislerini ortaya çıkaran görüntülerin bir tehdit videosu olduğuna dikkat çekti. 
Israil Gazetesi Maariv, Hizbullah`ın yer altı şehrini ilk kez ortaya çıkardığını, kamyonların füze fırlatmaya hazır olduğunu yazdı. 
Başka bir medya kuruluşu, tesisin kazıldığı geniş kayalık araziye odaklanarak, Hizbullah'ın videosunu, "Titizlikle üretilmiş bir propagandanın parçası" olarak niteledi. 

Kahveci: İsrail'i caydırmak için

 
Öte yandan Yakın Doğu ve Körfez Askeri Analiz Enstitüsü (INEGMA) Direktörü Riyad Kahveci görüntüleri, "Hizbullah`ın tünellerinin büyüklüğünü gösteren en açık videosu" olarak niteledi.
AFP`ye konuşan uzman, ilk kez balistik füze denebilecek büyüklükte füzelerin görüldüğünü kaydetti. 
Kahveci ayrıca, Hizbullah`ın videoyu büyük ihtimalle İsrail'i kendisine karşı büyük operasyondan caydırmak için yayınladığını belirtti.