Şişe kontrolüne dikkati çeken Toprak, "Özellikle şişenin üzerindeki karekodu, Gelir İdaresi Başkanlığı Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (GİB BÜİS) uygulamasından kontrol ettirebilir. Bu sistem, karekod üzerinden ürünün sahte olup, olmadığı hakkında bilgi veriyor" dedi. Metanol zehirlenmesine de değinen Toprak, "Özellikle metanol zehirlenmesinin sonuçları ölüme kadar varabiliyor. Kör olma gibi sonuçları olabiliyor. Bulanıklık gibi durumlarla karşılaştıkları zaman mutlaka bir doktora gözükmeleri gerekiyor."

'MİDE BULANTISI, KUSMA YAŞANABİLİR. ÖLÜM VE KÖRLÜK YÜKSEK ORANDA
Alkollerin içeriğinde farklı ürünlerin kullanıldığını söyleyen Toprak, "Ucuz olsun diye farklı şeyler kullanılabiliyor. Özellikle metil alkol kullanılabiliyor. Metil alkolün de ciddi anlamda öldürücü etkisi var. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Zehirlenme nedeniyle mide bulantısı, kusma olabilir. 12 ile 24 saat arasında değişiklik gösterebilir. Özellikle görmede körlük veya ona yakın bulanıklık hissedilirse, mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor. Yılbaşı gecesinin zehir olmaması için buna dikkat etmek gerekiyor. Eğlencenin kötü bir şekilde bitmemesi için dikkatli olunmalı" dedi.
 

BU AYRINTILARA DİKKAT!
Türkiye’de orjinal distile içkilerin cam ambalaj dışında satılması yasaktır. Diğer tüm ambalajlarda satılan distile içkiler sahte ya da kaçaktır.

Şişenin daha önce kullanılmış olup olmadığına veya bu izlenimi verip verilmediğine bakılmalı.

Fiyatı piyasa fiyatlarının çok altında olan bir üründen şüphelenilmelidir. Alkollü içkiler üzerinde yüksek vergiler olduğu için alkollü içki fiyatlarında yüksek miktarda iskonto yapılamaz. Dolayısıyla normal fiyatından çok düşük ürünler sahte olma olasığı yüksek ürünlerdir.

Alınan üründe, şişenin görüntüsünde, bariz hatalar ve deformasyon gibi bozukluklar varsa güvenlik adımları kontrol edilmelidir.

Restoranlarda şişenin önünüzde açılmasını isteyin. Ayrıca şişenin sıvı miktarı gözle görünür şekilde standart düzeyin altında ya da üstündeyse uyanık olun. (Fabrikalarda üretilen orijinal ürünlerin içindeki sıvı miktarı otomatik olarak ayarlanmaktadır.)

Zerdeçalın 11 şaşırtıcı faydası Zerdeçalın 11 şaşırtıcı faydası

Kapağı açık olan alkollü ürünü kesinlikle almayın.

Kapağı kapalı olan, ancak daha önce açılmış ve bir şekilde yapıştırılarak tekrar kapatılmış izlenimi veren şişelerdeki alkollü ürünler kesinlikle tüketilmemeli.

İçki şişesinin üzerinde mutlaka hologram bulunmalı.

Şişenin kapak kodu ve boyun kodu birbirini tutmalı.

Alkollü içki şişesinin kapak kısmının tutkalla yapıştırılıp yapıştırılmadığına dikkat edin

Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişelerden uzak durun.

Alkollü içkileri, ‘TAPDK Satış Belgesi’ olan perakende satıcılardan almalısınız,

Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterilmeli.

Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edilmeli.

Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkiler kesinlikle tüketilmemeli