Yeşilçam'da canlandırdığı "Hüdaverdi" karakteri ve kalın çerçeveli kocaman gözlüğüyle bugün bile "Z Kuşağı" tarafından tanınan dönemin çocuk yıldızı Önder Tekin yıllar sonra ortaya çıktı.

 1971 yapımı "Hüdaverdi-Pırtık" filmiyle şöhreti yakalayan Tekin, Haldun Dormen, Suna Pekuysal, İhsan Yüce, Ercan Yazgan gibi usta oyuncularla aynı seti paylaşsa da oyunculuk kariyeri ilerlemedi.

HaberTürk'e bir röportaj veren Gaziantep doğumlu Önder Tekin çocuk yaşta sinemaya adım atmasında babasının büyük rolü olduğunu söyledi. Tekin, oyunculuk serüvenini şöyle anlattı:

Sinemaya tesadüfen girdi

Babam devlet memuruydu ancak tiyatroya da ilgisi vardı. Tiyatroda yönetmenlik yaptı. Rahmetli oyuncu Ekrem Erkek babamın öğrencisiymiş.

1970 yılında Ses Dergisi, Sezgin Burak'ın eseri olan çizgi-roman 'Bizimkiler'deki 'Hüdaverdi' karakterini canlandıracak bir çocuk oyuncu arandığını ve bunun için de Türkiye genelinde yarışma yapılacağını duyurdu. Afacan, aynı zamanda iki ön dişi olmayan bir çocuk olacaktı. Ne rastlantıdır ki benim de öndeki iki dişim kırılmıştı. Babam fotoğraflarımı gönderdi.

Filmin yönetmeni Lale Oraloğlu, 'çok tatlı ama aradığımız değil' demiş. Sonra babam, 'yamalı pantolonla gazete satan bir çocuk' olarak bir fotoğrafımı daha çekmiş ve onu da göndermiş. Fotoğraf etkili olunca bizi İstanbul'a çağırdılar.

Hüdaverdi2

Sadri Alışık ve Ayhan Işık keşfetti

Bir otelde seçmelerin yapıldığını söyleyen Önder Tekin, jüri üyeleri arasında Sadri Alışık ve Ayhan Işık'ın da olduğunu ifade etti.

İhtiyaç askıda defter ve kalem uygulaması İhtiyaç askıda defter ve kalem uygulaması

Tekin, "Seçmelerde 100'den fazla çocuk vardı. Son 5'e kalmıştım. Jüri üyelerinden biri adımı sorunca, 'Ya kaç kere daha adımı söyleyeceğim; ismim Önder' diye yanıt verdim. Biraz patavatsızlık ettim ama bu çıkışım jürinin hoşuna gitti ve filmin kadrosuna seçildim" dedi.

58 yaşındaki Önder Tekin, okul hayatının başlaması nedeniyle oyunculuğun yarıda kaldığını ifade etti. Memleketi Gaziantep'te 22 yıl boyunca makine ve satın alma müdürü olarak çalışan Tekin, şimdilerde ise emekliliğin tadını çıkarıyor. 

Editör: Kemal Ilıkkan