Seçimlerde sandığa gitmeyen seçmen sayısının 13 milyon 174 bin 393 olduğu belirtilirken, bu rakamın Türkiye genelindeki kayıtlı seçmen sayısının önemli bir bölümünü oluşturduğu görülüyor. 61 milyon 430 bin 934 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, yalnızca 48 milyon 256 bin 541 seçmenin oy kullandığı ifade ediliyor.

yerel seçimler-1

MSB askerlik yerlerini açıkladı MSB askerlik yerlerini açıkladı

Bu rakamlar, son yıllarda seçimlere katılımın azaldığına dair endişeleri artırıyor. Özellikle son 20 yılda seçime katılmayan seçmen sayısının giderek arttığı göz önüne alındığında, bu durum demokratik süreçler açısından önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Önceki seçimlere göre, 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde seçime katılmayanların sayısında belirgin bir artış yaşandığı vurgulanıyor. Bu durum, seçmenin siyasi sürece olan ilgisizliği veya memnuniyetsizliği konusunda derinlemesine bir değerlendirme gerektiriyor.

Secim Sandik Pusula Zarf 2046257

Türkiye'deki siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının, seçmenlerin siyasi sürece katılımını artırmak için daha etkin çözümler aramaları bekleniyor. Ayrıca, seçim sürecine ilişkin bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerinin artırılması, seçmenlerin aktif bir şekilde katılımını teşvik etmek adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.