Bakanlığın açıklamasına göre, 21 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelik, hem yenileme sürecine standartlar getiriyor hem de tüketicilere daha güvenli bir alışveriş deneyimi sunmayı hedefliyor. Bu düzenleme ile cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi ürünlerin belirli kriterlere göre yenilenip sertifikalı ve garantili olarak satışa sunulması sağlanacak.

Yenileme hizmetleri genişletiliyor

Yeni yönetmelik kapsamında, yenileme yetkisine sahip merkezlerin şubeler açarak veya başka ticari işletmelere yenileme yetkisi vererek hizmet sunmaları kolaylaştırılıyor. Böylelikle, Türkiye genelinde TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip daha fazla hizmet noktası oluşturulması ve yenilenmiş ürünlerin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Suistimallere karşı koruyucu önlemler

Yenileme yetkisi verilen ticari işletmelerin, bu yetkilerini başka firmalara devretmesi kesin olarak yasaklanıyor. Bu adım, sadece yetkin işletmelerin yenileme hizmeti sunmasını sağlayarak tüketicilerin mağduriyetlerini önlemeyi amaçlıyor. Ayrıca, hukuki ihlallerde uygulanacak yaptırımlar da güncellenerek kademeli hale getiriliyor. Önceden sadece yetki belgesi iptali uygulanırken, yeni düzenleme ile ihlalin derecesine göre belgenin 6 aya kadar askıya alınması da mümkün olacak.

Kullanılmış ürünlere kayıt zorunluluğu

Yönetmelik, yenilenmiş ürünlerin kayıt altına alınmasını da zorunlu kılıyor. Elektronik kimlik bilgisine sahip olan bu ürünlerin Ticaret Bakanlığı’nın oluşturacağı bilgi sistemine kaydedilmesi gerekecek. Kayıt işlemlerine dair detaylar Bakanlık tarafından önümüzdeki aylarda açıklanacak ve üç aylık geçiş sürecinin ardından uygulama zorunlu hale gelecek.

Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (19 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları) Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (19 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları)

Tüketici hakları güvence altında

Yeni düzenleme, tüketicilerin haklarını ararken muhatap bulmalarını da kolaylaştıracak. Yenileme merkezi, şubeleri ve yenileme yetkisi verilen ticari işletmeler arasında müteselsil sorumluluk ilişkisi kurulacak, böylece tüketiciler yaşadıkları sorunlarda doğrudan muhataplarına ulaşabilecek.

Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi, hem sektörde büyüme sağlarken hem de tüketicilerin daha uygun fiyatlarla güvenli bir alışveriş deneyimi yaşamalarını hedefliyor.

Editör: Elif Erbay