Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Ekonomi kulislerinde hükümetin milyonları ilgilendiren yeni bir emeklilik düzenlemesini hayata geçirmeye hazırlandığı konuşuluyor. Merakla beklenen bu yeni düzenlemede, tamamlayıcı emeklilik sistemi öne çıktığı söyleniyor.

Bu sistemin emeklilik döneminde ortaya çıkabilecek gelir kaybını telafi etmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Çalışanlar, yeni sistemle emeklilik dönemlerinde çift maaş alma imkanına sahip olabilecek.

Peki tamamlayıcı sigorta nedir? Tamamlayıcı sigortanın ne olduğunu, çalışanları nasıl etkileyeceğini Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal’a sorduk.

Tamamlayıcı Sigorta Murat Bal

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal

Tamamlayıcı sigorta ülkemizde eskiden beri uygulanıyor

Tamamlayıcı sigorta sisteminin ülkemizde geçmişten bu yana uygulandığını belirten Bal, bir savunma sanayi kuruluşu olan ORKO’nun geçmişte askerler için tamamlayıcı sigorta imkanı sunduğunu, bazı bankaların da banka sandıklarıyla emekli olan çalışanlarını bu imkandan yararlandırdıklarını hatırlattı.

Tamamlayıcı sigortada, sosyal güvenlik primiyle birlikte ikinci bir prim daha uygulandığını belirten Bal; bu sistemin ülkemizde Bireysel Emeklilik Sigortası’yla (BES) zaten uygulandığını belirtti.

Yeni düzenlemeyle BES teşvik edilecek

Yeni düzenlemeyle bunun yaygınlaştırılmasının ve teşvik edilmesinin planlandığını öngören Bal, bu tür düzenlemelerin ülkenin parasının korunması ve değer kazanması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Güneydoğu’dan 8 ayda 2.2 milyar dolarlık hububat ihracatı yapıldı Güneydoğu’dan 8 ayda 2.2 milyar dolarlık hububat ihracatı yapıldı

“İkinci sigorta primini işveren mi çalışan mı ödeyecek” sorusunu yönelttiğimiz Bal, mevcut durumda BES primlerinin 3’te 1’ini zaten devletin ödediğini vurguladı. Bal, yeni düzenlemeyle devlet katkısının artırılabileceğini ya da çalışanları sisteme geçirmek için başka teşviklerin uygulanabileceğini söyledi.

Editör: Ercan Çankaya