Dünya

Yemen, Starlink'e bağlanan ilk Ortadoğu ülkesi oldu

Dünya İsrail’in elektronik saldırılarıyla şok yaşarken teknoloji devlerinden SpaceX’in sahibi Elon Musk, Yemen’in Starlink'ten yararlanacağını açıkladı.

Abone Ol

Yemen, Elon Musk'ın internet uydu hizmeti Starlink'ten yararlanan Orta Doğu'daki ilk ülke oldu.

Yemen’e Starlink “hizmeti”  

Musk, çarşamba günü Starlink'in artık Yemen'de kullanılabilir olduğunu, sosyal medya sitesi X'te yaptığı bir paylaşımla duyurdu.

Musk’ın, çatışma bölgelerine veya insani felaketlere internet erişimi sağlama hizmeti daha önce de görüldü.  

Uluslararası baskılar sonrasında Musk, İsrail'in saldırılarının başlarında Şeridin telekomünikasyon ağlarını yok etmesinin ardından Gazze üzerinde bir Starlink uydusu kurmayı kabul etti.

Ancak bir süre sonra Starlink uydularının Gazze ve İsrail’de İsrail İletişim Bakanlığı’nın onayı olmadan çalıştırılamayacağını açıkladı.

Ayrıca Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna için bağlantı kurdu.

Yemen’de insani kriz

Dünyanın en kötü insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'e Starlink'in internet bağlantısı sağlaması, oradaki halkın uluslararası kuruluşlara ve hizmetlere erişimini artıracağı bildirildi.

Birleşmiş Milletler mülteci ajansı UNHCR, Yemen nüfusunun üçte ikisinin, yani 21,6 milyon insanın acil insani desteğe ihtiyaç duyduğunu on binlerce insanın kıtlık benzeri koşullarda olduğunu açıkladı.

Starlink’ten hizmet alan ülkeler

SpaceX'e ait Starlink, yörüngedeki binlerce uydusu aracılığıyla hızlı internet bağlantısı sağlıyor.

Starlink'in web sitesinde, yaklaşık 100 ülkedeki bireyler, işletmeler ve kuruluşların Starlink geniş bant kullandığı, üç milyondan fazla kişinin radyo dalgalarını kullandığına dikkat çekildi.

Web sitesindeki bir dünya haritasına göre, Yemen Ortadoğu'da bu hizmetin mevcut olduğu tek ülke. Suriye ve Irak’ın dışında Arap dünyasının geri kalanı, düzenleyici onayı bekleyen 'bekleme listesi' olarak etiketlendi.

İngiltere, ABD, Latin Amerika ve Afrika'nın bazı bölgeleri ile Avustralya ve Güney Asya'nın tümünde bağlantısı olan Starlink'in bekleme listesi, 'yakında açılacak' ülkelerden oluşturuldu.

Starlink'in uzak alanları veya kriz bölgelerini internete bağlama yeteneği takdir edilirken, bilim insanları yakın zamanda radyo dalgalarının astronomik araştırmaları engelleyebileceği konusunda endişelerini dile getirdi. BBC raporunda röportaj yapılan bir bilim insanı, SpaceX'in her hafta uzaya 40 adet ikinci nesil Starlink uydusu fırlattığını söyledi.

Dünya yörüngesinde 6.000'den fazla Starlink uydusu bulunduğu tahmin ediliyor.