Dünya

Yemen, BM'yi endişelendiriyor

BM yetkilileri, Arap dünyasının en yoksul ülkesi Yemen'de açlık ve kolera vakalarının artması üzerine ülkedeki rakip grupların askeri hazırlıklar yaptığını ve savaşa geri dönme tehlikesi olduğuna dikkat çekti.

Abone Ol

BM Yemen özel temsilcisi Hans Grundberg, 2022'deki altı aylık ateşkesten sonra çatışmaların önemli ölçüde azaldığını belirterek son aylardaki yaşananların gidişatından derin endişe duyduğunu dile getirdi.

BM'den Yemen uyarısı 

Yemen'in bir çok yerinde çatışmalar yaşandığına dair haberlere atıfta bulunan Grundberg, "Savaşın tekrar başlayacağı  yönünde tehditlerle, askeri hazırlıklara ve takviyelere tanık oluyoruz" ifadelerini kullandı.
Grundberg, "Bu, Yemen cephe hattındaki durumun ne kadar istikrarsız olduğunu bir kez daha acı bir şekilde hatırlatıyor" dedi.
Ayrıca Husilerin, Sana'daki BM insan hakları ofisine baskın düzenleyerek, BM çalışanı onlarca Yemenliyi gözaltına almasını hatırlattı. 
Grundberg ve BM İnsani Yardım Ofisi Finans Direktörü Lisa Doughten, Husilerin gözaltına alınan herkesi derhal serbest bırakmasını talep etti.

BM yetkililerinden acil yardım çağrısı

Doughten, konseye yaptığı açıklamada, Yemen'de gıda güvenliğinin kötüleştiğini ve Nisan-Eylül ayları arasında 60 bin olarak bildirilen tahmin edilen kolera vakalarının Ağustos ayının başında 147 bini aştığı belirtti.
Yetersiz yardımın, Yemen genelinde kritik ihtiyaçları karşılama çabalarını baltaladığını söyleyen yetkililer, BM sağlık uzmanlarının, mevcut yardımlarla kolera vakalarının sadece dörtte biriyle baş ettiğini bildirdi. BM yetkilileri, acil yardım sağlanmazsa uzmanların, "şüpheli vaka sayısının daha da artabileceği, sadece birkaç hafta içinde 250.000'i aşabileceği" konusunda uyardığını söyledi.
BM Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, Husileri, bu durumda olan Yemeni Gazze savaşının içine çekmekle suçladı. 
Grundberg, "Sekiz aydan uzun süredir devam eden bu durum sürdürülebilir değil" dedi.

Sana'daki BM ofisine baskın

 Yemen'deki Husiler, 13 Ağustos'ta başkent Sana'daki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi'ne baskın düzenleyerek belgelere, mobilyalara ve araçlara el koydu..
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Husilerin resmi adını kullanarak, "Ensarullah güçleri derhal binayı terk etmeli ve tüm mal varlıklarını ve mülklerini iade etmelidir" ifadeleriyle çağrı yaptı.

Konu hakkında Husilerden açıklama yapılmadı. 

Ayrıca BM İnsan Hakları Ofisi, başkent Sanaa ve Husilerin kontrolündeki bölgelerdeki ofislerin faaliyetlerini askıya aldı.
BM İnsan Hakları Ofisi'ne göre, Haziran ayından bu yana Husiler BM ve diğer STK'larla çalışan 60'tan fazla kişiyi gözaltına aldı. 
Husiler gözaltına alınanlara ilişkin,  "Amerikan-İsrail casus ağı" olarak adlandırdıkları bir örgütün üyeleri açıklaması yaptı. 
Husiler, birçoğunun Yemen'deki ABD Büyükelçiliği tarafından işe alındıklarını belirttiği 10 Yemenlinin videoya kaydedilmiş itiraflarını yayınladı. 
BM İnsan Hakları Ofisi, daha önce gözaltına alınan bir çalışanının casusluk da dahil olmak üzere atılan suçları itiraf etmeye zorlandığı bir video olduğunu açıkladı.