Ercan Küçük - Haber Merkezi

"Benim için küfür seansı veriyorlar” demişti… FEYDER’den Cübbeli Ahmet Hoca'ya cevap: Asılsız, iftira "Benim için küfür seansı veriyorlar” demişti… FEYDER’den Cübbeli Ahmet Hoca'ya cevap: Asılsız, iftira

Yöntemleri ifşa olan dolandırıcılar yeni araçlar bulmakta zorlanmıyor. Teknolojiye hızlı şekilde ayak uyduran dolandırıcıların yeni yöntemi yapay zeka oldu. Üstelik ünlü isimleri de hedeflerine alet ettiler.

Sağlık, eğitim, eğlence medya başta olmak üzere birçok alanda yapay zeka kullanıcıların işlerini kolaylaştırıyor. Yapay zekanın ulaştığı seviyeler çeşitli riskleri de yanında taşıyor. Özellikle yapay zekaya hazırlatılan görseller ve videoları gerçeğinden ayırmak zorlaşıyor. Bu durum suç örgütlerinin de iştahını kabartıyor. Gerçeğinden ayırmanın zor olduğu sahte görüntüler şantaj amaçlı kulanılmasının yanısıra siyasi hedefler doğrultusunda da kullanılıyor. Yapay zekanın geldiği bu seviye dolandırıcıların da iştahını kabartıyor.

Unknown 1-1

Dolandırıcıların bu son yönteminde ünlü isimler de kullanılıyor. Son dönemde özellikle instagramda reklam veren dolandırıcılar hedeflerindeki kullanıcılara Türk Petrol’e yatırım yapmaları karşılığında zengin olmayı vaadediyor. Açılan sahte hesaplar üzerinden verilen reklamlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Acun Ilıcalı, Selçuk Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yusuf Dikeç, Esra Erol’un görüntüleri ve sesi de kullanıldı. Hazırlanan videolar birçok sahte hesap üzerinden sosyal medya reklam verilerek paylaşıldı. Dudak hareketleri dahi gerçek gibi olan bu görüntülerde bu isimlere şu sözler söyletildi: “Türk vatandaşları için inanılmaz bir yatırım fırsatı. Şirket ulusal destekle Türk vatandaşları için bir yatırım platformu başlattı. Türk Petrolüne yatırım yaparak haftalık 26 bin TL kar elde edin. Başlangıç yatırımı 8 bin TL, bir haftada 26 bin TL, uygun koşullarda bir ay içinde 240 bin TL kazanabilirsiniz. Bu program hükümet tarafından onaylanmış. Web sitemize kaydolun, uzmanlarımız size ulaşsın.”

Linke tıklayınca açılan sayfalardan bazılarında Cnn Türk’ün internet sitesinin de kopyası kullanılıyor. Burada yer alan haberde sözde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın attığı ve “Türkiye Petrolleri’nin yatırım programı sayesinde Artuk Türkiye’deki herkes ek gelir elde edebilir” yazılı sahte tweet ekran görüntüsü yer aldı.

Editör: Haber Merkezi