Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin ünlü şifa merkezi olarak bilinen Termal Kaplıcaları, tarih boyunca birçok ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün de uzun yıllar boyunca sağlığına kavuşmak için kullandığı bu kaplıcalarda, çiçeklerle oluşturulan bu takvim, ilk kez Dolmabahçe Sarayı bahçıvanı Pandelli Roketas tarafından hayata geçirildi. Pandelli Roketas’ın görev aldığı dönemde, Termal Otel’in karşısındaki alana yerleştirilen çiçek takvimi, bugün hala varlığını sürdürüyor.
Günlük bakım, yılların geleneği
Yalova Termal Kaplıcaları İşletme Müdür Yardımcısı Ümit Öztamur, çiçek takviminin yıllar boyunca süregelen bir alışkanlık olduğunu vurgulayarak, “Takvimimiz her gün düzenli olarak değişiyor. Seralarımızda yetiştirilen çiçeklerle takvimin tarihi güncelleniyor, çevresindeki bitkilerin bakımı yapılıyor. Çiçeklerle süslenen motifler zaman zaman değişiyor. Eskiden bir kartal deseni kullanılıyordu, şimdi ise Türkiye haritası yer alıyor. Motifler değişse de takvim her gün aynı düzenle bakımları yapılarak yenileniyor,” şeklinde konuştu.
Çiçek takvimi: 70 yıldan fazla süren bir gelenek
1986 yılından bu yana Termal Kaplıcaları’nda çalışan bahçıvan Mehmet Ali Doğan da, bu takvimin günlük bakımlarını gerçekleştiren kişilerden biri. Doğan, “Burada çalışmaya başladığımdan beri bu takvimi her gün özenle yeniliyoruz. Kendimi bildim bileli bu takvim var, en az 70 yılı aşkın bir süredir zamana tanıklık ediyor,” dedi.
Yalova Termal Kaplıcaları’nda bir gelenek haline gelen Çiçek Takvimi, sadece Termal’in sembollerinden biri olmakla kalmıyor, aynı zamanda doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini geçmişin izinde bir yolculuğa çıkarıyor.