İsrail yanlısı lobi grubunun, eski İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın geçen baharda İsrail'de geçirdiği dört gecelik konaklama için yaklaşık 28.000 sterlin harcadığı bildirildi.

Silah yardımı NATO’yu Ukrayna’da savaşın tarafı yapmaz Silah yardımı NATO’yu Ukrayna’da savaşın tarafı yapmaz

İngiliz parlamentosunun sitesinde yayınlandı

Braverman ve eşinin 31 Mart- 4 Nisan tarihleri arasında "7 Ekim saldırılarının ardından dayanışma ziyareti" kapsamındaki masraflarını Yahudi Ulusal Derneği (JNA) karşıladı.

Tel Aviv'e gidiş-dönüş iki uçak bileti, 989,74 sterlin, konaklama, yemek ve diğer harcamaların 27 bin sterlin olarak açıklanan ziyaret ile ilgili detaylar İngiltere Parlamentosu'nun internet sitesindeki milletvekillerinin yaptığı harcamalar listesinde yer aldı.

Yahudi lobisinin faaliyetleri

Böylelikle Londra merkezli JNA’nın, "İsrail'i desteklemek ve antisemitizmle mücadele etmek" iddiasıyla “İngiliz Yahudilerinin görüşlerinin hükümete ve diğer karar vericilere baskısı” ifşa oldu.

JNA Başkanı Gary Mond, basına yaptığı açıklamada, JNA'nın Braverman'ın seyahat masraflarını karşıladığını doğruladı.  Mond, bunun amacının "etkili kişileri İsrail-Gazze hakkında kapsamlı bir bilgiyle donatmak" ve "Yahudi düşmanları ve destekçileri tarafından söylenen iğrenç yalanlara" karşı bilgiyle mücadele edebilmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Gerçek maliyet, 2.500 sterlin

Arap-İngiliz Uzlaşma Konseyi Direktörü Chris Doyle, milletvekillerinin İsrail'e normal ziyaretlerinin maliyetinin genellikle 2.500 sterlin civarında olduğunu belirterek, seyahatin fahiş maliyetine dikkat çekti.

Doyle, "Normal bir bilgi toplama heyeti için normalin çok ötesinde olan olağanüstü maliyetler ve bağışçının geçmişi göz önüne alındığında, bu durum onun yargısı ve bağışı neden kabul ettiği konusunda ciddi sorular ortaya çıkarıyor." dedi.

Braverman'ın ziyareti, Londra Emniyet Müdürlüğü'nü aşırı sağcı göstericilere göre Filistin yanlısı göstericilere karşı daha hoşgörülü olmakla suçlayan dönemin Başbakanı Rishi Sunak’ın görevden alınmasının ardından gerçekleşti.

Faşist Braverman

The Times'da yazılan bir makalede Braverman, "Sağcı ve milliyetçi protestocular saldırganlık yaptıklarında haklı olarak sert bir tepkiyle karşılaşıyorlar ancak neredeyse aynı davranışı gösteren Filistin yanlısı kalabalıklar, açıkça yasayı ihlal etseler bile büyük ölçüde görmezden geliniyorlar. Bu çifte standardı fark eden görevdeki ve eski polis memurlarıyla konuştum" ifadeleri yer aldı.

Braverman ayrıca İngiltere ve küresel çaptaki protestoların, "İsrail'i haritadan silmek" istediğini iddia ederek, yürüyüşleri ve protestocuları "nefret dolu" olarak nitelemişti.

Editör: Burçin Çelikkol