Elif Erbay / Haber Merkezi

Orta Vadeli Ekonomik Program çerçevesinde hazırlanan ve 16 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan yeni vergi paketi, vergi mevzuatında köklü değişiklikler getirmeyi amaçlıyor. Bu değişiklikler arasında yurt içi ve küresel asgari kurumlar vergisi uygulamaları, gelir ve kurumlar vergisinde tevkifat kapsamının genişletilmesi, KDV uygulamalarında düzenlemeler ve daha fazlası yer alıyor.

Yeni vergi düzenlemeleri

Yeni vergi paketinde yer alan bazı önemli düzenlemeler şöyle:

Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi: Yeni düzenleme ile yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması hayata geçiriliyor. Bu uygulama, devletin vergi gelirlerini artırmayı hedefliyor.

İkinci el araç satışında yeni kurallar… Yetki belgesi olmayanlar 2. el araç satamayacak İkinci el araç satışında yeni kurallar… Yetki belgesi olmayanlar 2. el araç satamayacak

Küresel Asgari Tamamlayıcı Kurumlar Vergisi: OECD’nin Pillar 2 çalışmaları doğrultusunda küresel asgari kurumlar vergisi uygulaması yürürlüğe konuyor. Bu, özellikle yabancı sermayeli şirketleri etkileyen bir düzenleme olacak.

Tevkifat Kapsamının Genişletilmesi: Gelir ve kurumlar vergisinde tevkifat uygulaması, elektronik ticaret faaliyetlerini de içerecek şekilde genişletiliyor. Böylece daha geniş bir vergi tabanı oluşturulması hedefleniyor.

KDV Düzenlemeleri: Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliklerle KDV istisnalarının kapsamı sınırlandırılıyor ve bazı işlemlerde vergi incelemesi zorunlu hale getiriliyor. Özellikle deniz ve hava taşıma araçlarına verilen hizmetler ile milli savunma ihtiyaçları için yapılan teslim ve hizmetlerde değişiklikler öngörülüyor.

Ekonomist Murat Bal değerlendirdi

Samimi Haber olarak, Ekonomist Murat Bal ile yeni vergi paketi hakkında bir görüşme gerçekleştirdik. İşte Bal’ın görüşleri ve değerlendirmeleri:

Alışverişte fiş almayana ceza

Alışverişte fiş almayanlara gelecek olan ceza ile ilgili konuşan Murat Bal, bu uygulamanın zaten var olduğunu sadece ceza oranın artacağını söyledi. Bu yeni uygulamanın ana amacının belge düzenini oturtmak olduğunu belirten Bal, "Amaç, alışveriş yapan insanların fiş ve fatura almalarını sağlamak, böylece devletin vergi gelirini artırmaktır" dedi.

Asgari gelir vergisi

En büyük gelirin asgari gelir vergisinden geleceği söylentilerini değerlendiren Bal bu vergiden yüksek bir gelir elde edilmesi beklendiğini, "Vergi sistemimizde farklılıklar yapılıyor ve buradan yüksek bir gelir hedefleniyor. Bu durum, mecliste kanun çıktıktan sonra tam olarak netleşecek" diyerek vurguladı.

En çok dikkat çeken düzenleme

Vergi paketi birçok yeni düzenlemeyi kapsıyor. Bunlar arasından en dikkat çekici olanın "Küresel kurumlar vergisi" olduğuna değinen Murat Bal, "Yabancı sermayeli şirketlere, Türkiye'de yaptıkları yatırımlarından dolayı ek bir vergi geliyor. Bu düzenleme, yabancı yatırımcıları doğrudan etkileyecektir" dedi.

Yeni vergi paketi, birçok yeniliği ve değişikliği beraberinde getiriyor. Vergi mükelleflerinin bu düzenlemeleri yakından takip etmeleri ve uyum sağlamak için gerekli adımları atmaları büyük önem taşıyor. Ekonomist Murat Bal’ın da belirttiği gibi, belge düzeninin oturtulması ve vergi gelirlerinin artırılması, bu paketin en önemli hedefleri arasında yer alıyor. Mecliste görüşülen bu kanun, cumhurbaşkanının onayı sonrası yürürlüğe girecek.

Editör: Haber Merkezi