Wall Street Journal gazetesi, İran’ın olası İsrail saldırılarına karşı Ortadoğu’daki ABD müttefiki ülkeleri hedef almakla tehdit ettiğini öne sürdü.

İran’dan “gizli uyarı” iddiası

WSJ’de yer alan bir habere göre İran, İsrail’in yapacağını duyurduğu misilleme saldırısında, askeri altyapılarını ya da hava sahalarını kullandıracak Ortadoğu’daki ABD müttefiki ülkeleri hedef almakla tehdit etti.

WSJ’ye konuşan Arap yetkililer, Tahran yönetiminin diplomatik kanallar aracılığıyla, potansiyel misilleme saldırısını topraklarının ve hava sahalarının kullanılmasına izin vererek kolaylaştıracak herhangi bir Arap devletine karşılık vereceği uyarısında bulunduğunu aktardı.

İran’ın tehdit ettiği öne sürülen ülkeler arasında, ABD’nin askeri üslerinin bulunduğu Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’ın bulunduğu belirtildi.

Yetkililerin aktardığına göre, bu devletler, Biden yönetimine askeri altyapılarının ya da hava sahalarının ABD ya da İsrail tarafından İran’a karşı bir saldırıda kullanılmasını istemediklerini iletti.

Yanlış hesap “körfez ülkelerinden” döner

İsrail ile İran arasındaki tırmanan çatışma, enerji zengini Körfezi ülkelerinde petrol tesislerinin güvenliği konusunda endişelere yol açtı.

 WSJ'ye göre, bölgedeki ABD askeri tesisleri ve kuvvetleri de olası yanlış hesaplamalar veya tırmanışlar nedeniyle risk altında olabilir ve bu da beklenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Reuters, perşembe günü üç kaynağa atıfta bulunarak yayınladığı raporunda, Suudi Arabistan, Katar ve BAE'nin, Washington'a İsrail jetlerinin hava sahalarını saldırı için kullanmasına izin vermeyeceklerini söylediğini duyurmuştu.

WSJ'ye göre, ABD savunma yetkilileri bazı bölgesel ortakların endişelerini Pentagon'a iletti ancak bu talepler "gayri resmi" olarak kaldı.

Konuya yakın Tahran'dan bir kaynak, RT'ye yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'in olası bir saldırısına karşı kendini savunmaya ve misilleme yapmaya tamamen hazır olduğunu belirterek, verilecek cevabın "orantılı" olacağını ve iç ve uluslararası normlara dayanacağını söyledi.

Kaynak, “İsrail, İran'ın petrol altyapısını hedef alırsa, Tahran o ülkedeki petrol rafinerilerine saldırarak karşılık verecektir. Elektrik santralleri veya nükleer tesisler gibi diğer altyapılara yönelik saldırılar da benzer şekilde İsrail'deki ilgili tesislere misilleme saldırıları yapılmasına yol açacaktır.” dedi.

Savaş adlarına yüklenen anlamlar … “Diriliş” …  “Gerçek Vaat” …. İsrail “isimlerde” kaybetti Savaş adlarına yüklenen anlamlar … “Diriliş” …  “Gerçek Vaat” …. İsrail “isimlerde” kaybetti

Editör: Burçin Çelikkol