2020 yılı itibari tüm dünya kripto paralar ile resmen tanıştı. Bazı kripto paralar mining yani madencilik denilen sistem ile kazanılabilmektedir. Peki Waves ya da kısa adı ile WAVES nedir, Hangi borsalardan alınır? Waves ne zaman piyasaya çıktı ve ne işe yarar tüm detayları ile derledik.

Waves Coin yüksek güvenlik gerektiren ürünler için kullanılan merkezi olmayan uygulamalar (dapps) için açık kaynaklı bir teknoloji olan Waves platformunun yerel token’ıdır.

Waves blok zinciri, kullanıcıların özel kripto jetonları oluşturmasını ve başlatmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Waves, kapsamlı akıllı sözleşme programlamasına gerek kalmadan kripto jetonlarının oluşturulmasına ve ticaretine izin verir.

Belirteçler, Waves blok zincirindeki kullanıcı hesaplarında çalışan komut dosyaları aracılığıyla oluşturulabilir ve yönetilebilir. 

Buradaki fikir, yeni belirteçlerin (ve onları yöneten uygulamaların) geliştirilmesinin, geleneksel bir web uygulamasını başlatmaktan önemli ölçüde farklı olmaması gerektiğidir. 

Waves kripto blok zinciri, kullanıcıların kendi özel kripto tokenlerini oluşturmaları ve ardından başlatmaları için bir kaynaktır. Waves’i bu tür diğer platformlardan ayıran şey, uzun akıllı sözleşme programlaması gerektirmemesidir. Kullanıcılar, blok zinciri üzerinden oluşturdukları tokenleri kolayca ve özgürce takas edebilirler. Her kullanıcının, her kullanıcının belirteçlerini yöneten ve oluşturan ve onları siber saldırılara karşı güvende tutan komut dosyaları vardır .

WAVES COİN NEDİR?

Waves ekibinin temel amacı, herhangi bir başka web uygulamasını başlatmak kadar basit bir şekilde yeni belirteçler geliştiren bir platform ve bunları düzenleyen mekanizma oluşturmaktı. Kripto jargonu ve onun mekaniğini anlamak, bazıları için oldukça karmaşık bir başarı olabilir, ancak Waves ekibi, süreci mümkün olduğunca basitleştirmeyi bir noktaya getirdi.

Waves blok zinciri üzerinde yaratılan ve tasarlanan varlıklar daha sonra yerleşik Waves Exchange’e tabidir. Waves Exchange, Waves blok zincirinin kendisi ve diğer WAVES belirteçleri üzerinden oluşturulan belirteçlerin yolunu belirlemeye yardımcı olur.

WAVES NE İŞE YARAR?

Özel jeton oluşturma için Waves platformu, blok zincirindeki çeşitli kullanım durumları için çok yönlü bir çözüm olmayı hedefliyor. Bu sürecin kalbinde, gerçek dünya varlıklarının blok zincirindeki adreslerle ilişkilendirilmesi yoluyla yönetimini içeren “renkli madeni para” yöntemi vardır. Waves platformunda oluşturulan jetonlar fiat para birimlerine ve tahviller, fikri mülkiyet, hisse senetleri vb. gibi diğer gerçek varlıklara sabitlenebilir.

Bu nedenle, özel olarak oluşturulan belirteçlerin kullanım durumları şunları içerebilir:

  • Belirli bir proje dahilinde mal ve hizmetler için bir ödeme aracı haline getirmek isteyen işletmeler tarafından özel dijital para birimlerinin oluşturulması.
  • Projeler için kitle fonlamasının güvence altına alınması. Özel belirteçler oluşturmak, belirteçler bir ICO’ya katılan kullanıcıların ve yatırımcıların ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirildiğinden, değeri daha kolay transfer edebilmek anlamına gelir.
  • Özel olarak oluşturulmuş tokenlar, merkezi olmayan oylama modelinde hisse olarak veya derecelendirme sisteminin bir parçası olarak da kullanılabilir.
  • Jeton tabanlı ödüller içeren bir müşteri sadakati veya indirim planları başlatmak. Örneğin, Burger King’in Waves platformunun yardımıyla 2017’de Rusya’da piyasaya sürülen Whoppercoin ile yaptıklarını ele alalım. Sadakat programının bir parçası olarak Burger King’in müşterilerine, restoranlarda harcadıkları her ruble için bir Whoppercoin verildi

WAVES NASIL ÇALIŞIR?

Waves blok zinciri, yazılımını çalıştırmak için iki farklı türde düğüme izin verir: Tam düğümler ve hafif düğümler. 

Tam düğümler, işlemlerin eksiksiz bir geçmişini tutarken, hafif düğümler, işlem onayı ve ağ içindeki etkileşimler için tam düğümlere bağımlıdır. 

Waves, dağıtılmış ağını senkronize tutmak için, kiralık hisse ispatı (LPoS) adı verilen hisse ispatı (PoS) konsensüs mekanizmasının bir varyasyonunu kullanır.

Dolar ve Euro piyasasında son durum ne? (26 Kasım 2024) Dolar ve Euro piyasasında son durum ne? (26 Kasım 2024)

Waves LPoS Blok Zinciri

Geleneksel bir hisse kanıtı modelinde, jetonları kilitlemeyi seçen herhangi bir düğüm, blok zincirine blok eklemeye uygun olabilir. Bir düğümün blok ekleyebilme şansı, bir düğümün özel bir sözleşmede kilitlediği coin miktarına bağlı olarak genellikle artar veya azalır. 

LPoS ile düğümler, bakiyelerini tam düğümlere kiralama seçeneğine de sahiptir. 

Bu, bir sonraki bloğu üretmek için tam bir düğüm seçildiğinde ve telafi edildiğinde, bu seçilen düğüme jeton kiralayan düğümlerin ödemenin belirli bir yüzdesini kazandığı anlamına gelir. 

Waves -NG

Hangi düğümün bir sonraki bloğu üretme hakkını alacağını belirleyen protokole Waves-NG denir ve bu, Bitcoin (BTC) için ilk önerilen (ancak reddedilen) bir fikrin bir modifikasyonudur. 

Waves-NG, Waves blok zincirini iki tür bloğa böler”anahtar bloklar” ve “mikro bloklar”. Anahtar bloklar, rastgele seçilen bir Proof of Stake madenci tarafından oluşturulur. Bu bloktaki bir ortak anahtar daha sonra diğer düğümler tarafından işlemleri içeren birçok mikro blok oluşturmak için kullanılır.

Akıllı Varlıklar 

Waves blok zincirinin merkezinde, Waves’e özgü bir programlama dili olan Ride’da yazılmış ekli bir komut dosyasıyla “Akıllı Varlıklar” belirteçleri oluşturma yeteneği yer alır. Herhangi bir belirteç, bir komut dosyası eklenerek işlevler verilebilir. Komut dosyalarının yürütülmesi 0,004 Waves maliyetidir.

Waves, kullanıcıların herhangi bir programlama deneyimi olmadan jeton çıkarmasına olanak tanıdığından, jetonlar ve sonraki transferler, işlemlere eklenen ekler olarak yapılır. 

Blok zincirinin üzerine uzantılar olarak yüklenen eklentiler aracılığıyla farklı işlem türleri tanıtılır.

Editör: Haber Merkezi