Güney Amerikalı sığınmacıların Meksika üzerinden ABD'ye geçerken kullandığı Rio Grande Nehri'nde, sığınmacılara yönelik zarar vermek amacıyla şamandıralara testere benzeri yuvarlak metaller yerleştirildi. Yalnız Yıldız Operasyonu kapsamında sınırdaki şamandralara yerleştirilen testereler, ABD'li senatörler tarafından da eleştirildi. 

"DEHŞETE DÜŞTÜMİ"

Demokrat Parti üyesi ABD Kongre üyesi Sylvia Garcia, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaştığı bir videoda, Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Greg Abbott'ı etiketleyerek "Vali Greg Abbott'ın sınırdaki acımasız ve insana yakışmayan uygulamalarını öğrenince dehşete düştüm. Bu şamandıraların gerçek tehlikesi ve vahşiliği ortaya çıktıkça durumun ciddiyeti daha da artıyor. Buna bir son verilmeli" ifadelerini kullandı.

TESTERELER ÖLÜM TEHLİKESİ SAÇIYOR

Son zamanlarda ABD-Meksika sınırında alınan sığınmacı karşıtı önlemleri yerinde incelemek üzere Teksas'a giden Garcia'nın paylaştığı video, sosyal medyada ve birçok siyasetçi tarafından tepkiyle karşılandı. Temmuz ayında nehirdeki şamandıralara takılan metal parçaların, mültecileri caydırmak, kasıtlı olarak yaralamak hatta öldürmek amacıyla yerleştirildiği iddiası gündeme geldi.

Ekran görüntüsü 2023-08-14 143938

"BUNLAR SAVAŞ İÇİN HAZIRLANMIŞ EKİPMANLAR"

Demokrat Partili Kongre üyesi Joaquin Castro da X hesabından yaptığı paylaşımda "Giysiler, ailelerin mahsur kaldığı yerdeki dikenli tellere takılıyor. Şamandıraların arasında testere benzeri aletler... Dikenli teller... Şamandıraların zarar verme niyeti taşıdığı açık. Helikopterler, askeri araçlar... Bunlar savaş için tasarlanmış ekipmanlar, güney sınırındaki sığınmacıların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla değil" ifadelerini kullandı.

Ekran görüntüsü 2023-08-14 143920

"YALNIZ YILDIZ OPERASYONU"

Teksas Kamu Radyosu'na göre, şamandıralar arasına yerleştirilen "yuvarlak testere şeklindeki dişli metal nesneler" şamandıralara tırmanmayı engellemek için konuldu. Eyaletin sığınmacılara karşı başlattığı "Yalnız Yıldız Operasyonu" kapsamında yerleştirilen bu şamandıraların, eyalet polisinin de "insanlık dışı bir tuzak" olarak nitelendirdiği bir tuzak olduğu belirtildi.

WhatsApp Image 2023-08-14 at 14.43.14

"ŞAMANDIRALARA TAKILIP ÖLDÜ"

Testereli şamandıraların ABD-Meksika sınırına yerleştirilmesinden bu yana, nehirde sığınmacı cesetlerine rastlandığı haberleri basına yansırken, Teksas yetkilileri bu cesetlerin "muhtemelen nehrin üst kısımlarında boğulmuş olabileceğini" iddia ediyor. The New York Times gazetesi de cesetlerden birinin şamandıralara takıldığını yazdı.