Filistinli Hamas grubunın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı düzenlemesiyle başlayan çatışmalar 4. günde devam ediyor. 

7 Ekim'de Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Bu operasyonun ardından İsrail resmi olarak "savaş durumu" ilan etti ve yetkili makamlar tarafından Gazze Şeridi'ne ve Batı Şeria'ya operasyonlar başlatıldı. 

gazze 123

CAN KAYBI 

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in karşı saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 680'i aştığını ve 3 bin 726 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'de ise hayatını kaybedenlerin sayısı 900'ün üzerine çıktı.

HAMAS'IN ROKET CEPHANELİĞİ

Hamas'ın üst düzey bir yetkilisi, örgütün İsrail ile uzun sürecek bir savaşa hazırlandığını ve İsrail'e esir düşen İsrailli askerlerin ve sivillerin serbest bırakılması için baskı yapacaklarını söyledi. Hamas liderlerinden Ali Barakeh, Beyrut'ta sürgünde bulunan Hamas liderlerinin, Hamas'ın uzun süreli bir roket cephaneliğine sahip olduğunu vurguladı.

"İSRAİL BEKLENENDEN DAHA BÜYÜK TEPKİ VERDİ"

Aksa Tufanı operasyonu, hem İsraillileri hem de Filistinlileri şaşırtmış durumda. Barakeh, başlangıçta bu çatışmanın daha küçük bir kazanç elde etme amacı taşıdığını ancak İsrail ordusunun beklenenden daha büyük bir tepki verdiğini belirtti.

İSRAİL GAZZE'NİN ELEKTRİĞİNİ VE SUYUNU KESTİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyonu Ofisi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarının sonucunda 790 konutun yıkıldığını ve 5 bin 330 konutun ağır hasar gördüğünü açıkladı. Ayrıca, bölgedeki su ve elektrik kesintileri nedeniyle 400 bin kişinin etkilendiği belirtildi.

AA-20231010-32359018-32359013-ISRAIL_ORDUSU_GAZZE_SINIRINA_YIGINAK_YAPMAYA_DEVAM_EDIYOR

"GAZZE SINIRINI YENİDEN KONTROL ALTINDA"

İsrail, Gazze sınırının kontrolünü geri aldığını duyurdu. İsrail ordusu, Hamas militanları tarafından parçalanan çitleri yeniden kontrol altına aldı ve bariyerlerin yerine mayınlar döşedi.

BİR GECEDE 200 HEDEF

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'deki bir gecede 200'den fazla hedefi vurdu.

ESİRLER 

İsrail, bugün 100'den fazla aileye yakınlarının Hamas tarafından esir alındığını bildirecek. İsrail, esir alınanların kimliklerini açıklayacak.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, esir alınanlar arasında üç Avusturya vatandaşının olabileceğini belirtti. İngiltere ise İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada 18 Taylandlının öldüğünü açıkladı.

AA-20231010-32359682-32359649-ISRAIL_SAVAS_UCAKLARI_RIMAL_BASTA_OLMAK_UZERE_GAZZENIN_BIRCOK_MAHALLESINI_ENKAZA_CEVIRDI

ABD'DEN İSRAİL'E YARDIM 

Beyaz Saray, Hamas ile devam eden savaşta İsrail'e nasıl yardım edeceğini değerlendiriyor. Pentagon, İsrail'e mühimmat ve askeri teçhizat sağlamaya başladığını bildirdi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD'den çıkan ilk yardım paketinin İsrail'e yola çıktığını doğruladı.

İSRAİL MÜLTECİ KAMPINI BOMBALADI 

İsrail'in Cebaliye mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında en az 50 Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. 

AA-20231010-32359018-32359012-ISRAIL_ORDUSU_GAZZE_SINIRINA_YIGINAK_YAPMAYA_DEVAM_EDIYOR

RİMAL MOLOZ VE DEMİR YIĞINLARI 

"Gazze Şeridi'nin en prestijli mahallesi" olarak anılan Rimal, İsrail savaş uçaklarının ev ve binaları yerle bir ederek, moloz ve demir yığınına çevirdiği bir yere dönüştü. Aileler, evlerini terk etmek zorunda kaldılar ve mahalle tamamen tahrip edildi. 

Kaynak: Guardian, AA