Diyarbakır'da yaşanan kavurucu yaz sıcakları, 50 leyleği olumsuz etkiledi. 40 dereceyi aşan sıcaklar, göçmen kuşlarının da sağlığını olumsuz etkiledi. Dicle Vadisi'nde yuvalarına sahip olan leylekler, bu sıcaklar nedeniyle zor zamanlar yaşadı. Bazıları susuzluktan bitkin düşerken bazıları da sıcakların etkisiyle yuvalarından düştü.

40 LEYLEK SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Toplamda 50 leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü ekipleri ve vatandaşlar tarafından bulunarak Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Merkezdeki veteriner hekimler, 10 leyleğin ampute edilmesi gerektiğini belirledi. Hayatta kalmayı başaran 40 leylek ise tedavi sonrası yeniden uçabilecek duruma geldi ve Dicle Vadisi'ne geri salındı.

150'DEN FAZLA KUŞ ETKİLENDİ

Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaeddin Kaya, "eyyam-ı bahur" olarak adlandırılan aşırı sıcakların bu yıl çok şiddetli olduğunu ve yaban hayvanlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Özellikle yuvaları açıkta olan leyleklerin güneşe maruz kalması nedeniyle zayıfladığını belirten Kaya, sıcakların su ve besin kaynaklarını da etkilediğine dikkat çekti. Kaya, merkeze getirilen 150'den fazla yabani kuşun aşırı sıcaklardan etkilendiğini ifade etti.

GÖÇ EDEBİLECEK LEYLEKLER SALINDI 

Kaya, veteriner hekimlerin müdahalelerine rağmen bazı kuşların ayak ve kanatlarının kurtarılamayacak kadar zarar gördüğünü belirtti. Ancak iyileşen ve tekrar göç edebilecek duruma gelen leyleklerin doğaya geri salındığını vurguladı. Ayrıca sadece leyleklerin değil, memeli, eklem bacaklı ve sürüngenlerin de aşırı sıcaklardan etkilendiğini söyledi.