Ekonomi

Vergi yüzsüzleri listesi 2024: Kimler listede yer aldı?

Vergi yüzsüzleri listesi 2024, Türkiye genelinde milyonlarca lira vergi borcu olan kişi ve firmaların isimlerinin açıklandığı bir duyuru olarak öne çıkıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan bu uygulama, 5 milyon TL ve üzeri borcu olan mükelleflerin kamuoyuna ilan edilmesini içeriyor. Zonguldak Karadeniz Ereğli'de açıklanan ilk listede, 57 kişi ve firmanın ismi yer aldı. Peki, vergi yüzsüzleri listesi nedir? Türkiye genelindeki bu uygulama nasıl ilerleyecek? İşte, detaylar.

Abone Ol

Vergi yüzsüzleri listesi, vergi borçlarını zamanında ödemeyen ve 5 milyon TL’yi aşan borçları bulunan kişi veya firmaların kamuoyuna ilan edilmesi sürecidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu kapsamında bu duyuruları gerçekleştirmekte ve 2024 yılı itibariyle borçlarını ödemeyen mükelleflerin listelerini her il ve ilçede duyurmayı hedeflemektedir. Bu listeler, 15-31 Ekim tarihleri arasında il ve ilçe vergi dairelerinde askıya çıkarılacak, Kasım ayında ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesinde yayınlanacaktır.

Zonguldak’ta açıklanan vergi yüzsüzleri listesi

Vergi yüzsüzleri listesi 2024 kapsamında Zonguldak Karadeniz Ereğli'de 5 milyon TL ve üzeri vergi borcu olan 57 mükellefin isimleri açıklandı. Zonguldak'taki listede öne çıkan bazı borç miktarları şu şekilde:

ADNAN SARAÇ

Esas Faaliyet Konusu: PAZARLAMA, TOPTAN TİCARET

Borç Tutarı: 13 milyon 611 bin 474.95 TL

HAMİT ASLAN

Esas Faaliyet Konusu: ALIM SATIM, EMLAK KOMİSYONCULUĞU

Borç Tutarı: 6 milyon 44 bin 360.86 TL

MUSTAFA AYDOĞAN

Esas Faaliyet Konusu: ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ DALLARINDA TOPTAN TİCARET

Borç Tutarı: 32 milyon 46 bin 929.72 TL

ZEKİYE BAYSAL

Esas Faaliyet Konusu: KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ İMALATI

Borç Tutarı: 5 milyon 111 bin 898.21 TL

MEHMET KAZIM

Esas Faaliyet Konusu: MAĞAZACILIK

Borç Tutarı: 6 milyon 591 bin 666.53 TL

MUSTAFA HÜSEYİN HOCAOĞLU

Esas Faaliyet Konusu: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

Borç Tutarı: 5 milyon 47 bin 880.21 TL

SÜLEYMAN AKIN YİĞİT

Esas Faaliyet Konusu: TOPTAN İNŞAAT MALZEMELERİ TİCARETİ

Borç Tutarı: 8 milyon 113 bin 892.71 TL

MEHMET HAKAN OĞUZ

Esas Faaliyet Konusu: GIDA VE NAKLİYAT

Borç Tutarı: 5 milyon 953 bin 846.32 TL

ALİ SÖNMEZ

Esas Faaliyet Konusu: SANAYİ MAKİNELERİ TİCARETİ

Borç Tutarı: 7 milyon 564 bin 073.23 TL

YUSUF CEMALİ KILANCI

Esas Faaliyet Konusu: İNŞAAT VE GAYRİMENKUL GELİŞTİRME

Borç Tutarı: 10 milyon 974 bin 989.41 TL

EMİNE SULTAN BOZDEMİR

Esas Faaliyet Konusu: TOPTAN PERAKENDE TİCARET

Borç Tutarı: 9 milyon 748 bin 647.11 TL

MAHMUT YILMAZ

Esas Faaliyet Konusu: GIDA VE LOJİSTİK

Borç Tutarı: 5 milyon 111 bin 899.32 TL

İBRAHİM ŞAHİN

Esas Faaliyet Konusu: OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Borç Tutarı: 6 milyon 788 bin 213.92 TL

Türkiye genelinde vergi yüzsüzleri listesi açıklamaları devam edecek

Zonguldak’taki açıklamanın ardından, Türkiye genelindeki diğer illerde de 15-31 Ekim tarihleri arasında benzer duyurular yapılacaktır. Borçları 5 milyon TL’yi aşan mükelleflerin isimleri, her ilin vergi dairesinde askıya çıkarılacak. 1-15 Kasım tarihleri arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde bu listeler yer alacaktır. Vergi borcunu ödemeyen mükellefler hakkında yasal işlemler başlatılacak olup, haciz ve icra süreçleri devreye girebilecektir.

Deprem bölgesindeki mükellefler listeden muaf

6 Şubat 2024 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerdeki mükellefler bu listeye dahil edilmeyecek. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren ve mücbir sebep kapsamına alınan mükellefler için özel düzenlemeler yapılmış olup, borçlarının açıklanmaması kararlaştırıldı. Adana, Hatay, Gaziantep gibi 11 ildeki mükellefler, bu yılki vergi yüzsüzleri listesi kapsamı dışında tutuluyor.

Vergi yüzsüzleri listesi neden yayınlanıyor?

Vergi yüzsüzleri listesinin yayınlanması, hem kamuoyunu bilgilendirmek hem de borçlu mükellefleri ödeme yapmaya teşvik etmek amacıyla uygulanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu'nun 293 ve 564 sıra numaralı genel tebliğleri doğrultusunda bu adımı atıyor. Listeye dahil olan mükelleflerin borçlarını ödememeleri durumunda, yasal yaptırımlar devreye girecek. Haciz ve icra işlemlerinin yanı sıra, mükellefler hakkında devam eden vergi incelemeleri sonucunda ek cezalar da kesilebilir.

Vergi yüzsüzleri listesi 2024, vergi borçlarını ödemeyen kişi ve firmaların kamuoyuna açıklandığı önemli bir uygulama olarak dikkat çekiyor. 5 milyon TL ve üzeri vergi borcu olan mükellefler, Türkiye genelinde il ve ilçe vergi dairelerinde askıya çıkarılırken, Kasım ayında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde de yayımlanacak. Bu uygulama ile vergi borçlarının tahsili hızlandırılmaya çalışılırken, kamuoyunun da bu konuda bilgilendirilmesi sağlanıyor.