Kuzey Amerika'da ortaya çıkan ve geyik populasyonunu tehdit eden ölümcül bir virüs, geyikler arasında hızla yayılmaya başladı. Bu virüs, geyiklerde ağızdan salya akıtma, uyuşma, zayıflama ve tökezleme gibi belirtilerle ölümlere neden oluyor ve insanlara da bulaşma riski taşıyor. 'Zombi geyik' olarak adlandırılan bu hastalığın ne yazık ki şu ana kadar bir tedavisi veya aşısı bulunmuyor.

The Guardian'ın bildirdiğine göre, ABD'nin kuzey eyaletlerinden Wyoming'deki Yellowstone Parkı'nda, geyikler arasında zombi hastalığına rastlanmış durumda.

Zombi geyik hastalığı yayılma hızı nedir?

Fish & Wildlife adlı ABD federal kurumunun eski hayvan sağlığı şefi ve veteriner Dr. Thomas Roffe, Yellowstone Parkı'nda tespit edilen bu hastalığın, ABD kıtasındaki en büyük ve en çeşitli hayvan popülasyonuna sahip olan ekosistem için önemli bir kamuoyu uyarısı niteliği taşıdığını belirtti.

AB dışişleri bakanları, Orta Doğu gündemiyle olağanüstü toplanacak AB dışişleri bakanları, Orta Doğu gündemiyle olağanüstü toplanacak

Roffe ayrıca, "Bu vaka, Chronic Wasting Disease (CWD) adı verilen hastalığı daha önce hiç olmadığı kadar geniş çapta gündeme getiriyor. Bu, çok büyük ekolojik sonuçları olan bir hastalık" ifadesini kullanarak konuya dikkat çekti.
Roffe, Yellowstone'a böyle bir virüsün ulaşacağını onlarca yıldır tahmin ediyordu ve hem federal hükümetin hem de Wyoming eyaletinin yayılmanın önüne geçmek için agresif önlemler alması gerektiği konusunda uyarılarda bulunduğu belirtiliyor.

Ancak, Roffe'nin bu uyarılarının büyük ölçüde dikkate alınmadığı ve şimdi sonuçlarının her yıl milyonlarca kişinin parkı ziyaret ettiği bir dönemde ortaya çıkacağını ifade etti.

Salgın hastalığa dönüşebilir 

Roffe, Yellowstone'daki geyiklerin bölgedeki birçok hayvan popülasyonunu beslediğini ve diğer hayvanların da bu risk altında olduğunu vurgulayarak, "Orijinal biyolojik çeşitliliği içeren bir ekosisteme sızdığında neler olabileceğini gözlemlemek için geniş bir laboratuvar oluşturuluyor. Yüzbinlerce geyik, Yellowstone'dan geçerek boz ayı, kurt, puma, çakal ve diğer çöpçü popülasyonlarını besliyor." şeklinde konuştu.

Zombi geyik hastalığının tedavisi var mı? 

Konuyla ilgili başka bir uzman olan Dr. Cory Anderson, "Her zaman ölümcül, tedavi edilemez ve son derece bulaşıcı bir hastalıkla karşı karşıyayız. Ne bulaştığı hayvanlardan ne de kirlettiği ortamdan onu yok etmenin etkili ve kolay bir yolunun olmaması da endişemizi artırıyor." şeklinde ifade etti.