Uzaktan muayene, doktorların gerekli gördüğü durumlarda rapor ve reçete yazabilmesine de olanak tanıyacak.
Randevu Almak Gerekiyor
Uzaktan muayene hizmetinden yararlanmak isteyen hastalar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alacak. Her hastane için günde sadece bir uzaktan muayene yapılabilecek ve SGK, aynı hastanede aynı hasta için günde bir uzaktan muayene ücretini karşılayacak. Ayrıca, aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapılan tekrar muayene bedelleri SGK tarafından karşılanmayacak.
Reçete ve Rapor Yazılabilecek
Uzaktan muayene, uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilecek. Muayene sonrasında doktorlar, hastaların tedavisine yönelik e-reçete ile ilaç yazabilecek ve bu ilaçlar SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ayrıca, doktorlar hastalar için e-rapor da düzenleyebilecekler.
Hangi Hastaneler Kapsamda?
Bu hizmet, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan hastanelerde verilecek. İkinci basamak hastaneler, eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, dal hastaneleri ve bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinden oluşurken, üçüncü basamak hastaneler eğitim ve araştırma hastanelerini kapsıyor. Tüm şehir hastaneleri de üçüncü basamakta yer alıyor.
İhtiyaç Halinde Hastaneye Gidilebilecek
Uzaktan sağlık hizmeti, sadece gerekli bilişim teknoloji altyapısına sahip ve bakanlıkça izinli hastanelerde sunulacak. Sağlık hizmeti talep eden kişi, uzaktan sağlık hizmetinin elverdiği ölçüde muayene edilecek. Doktor, gerekli gördüğü durumlarda hastanın yüz yüze muayene olmasını önerebilecek. Ayrıca, giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar kullanılarak hastaların sağlık verileri ölçülebilecek ve takip edilebilecek.