Bölgede savaş kadar yıkıcı diğer tehdit: Uyuşturucu

 Irak'ın başkenti Bağdat'ta, "İkinci Uluslararası Uyuşturucuyla Mücadele Konferansı" düzenlendi. 
Irak İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen konferansa, Türkiye ve bölge ülkelerinden yetkililer katıldı.

 Iraklı yetkiler: Hiçbir ülke tek başına bu suçla mücadele edemez

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, bölge yetkililerinin de katıldığı uyuşturucuyla mücadele konferansında, bölgesel iş birliği çağrısında bulundu.
Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Albay Mukdad Miri, konferansın amacının ülkeleri bir araya getirerek hazırlık yapmak olduğunu belirtti. Miri, uyuşturucu suçunun sınır ötesi bir suç olduğuna ve hiçbir ülkenin tek başına bu suçla mücadele edemeyeceğine dikkat çekti.
Konferansa katılan Türkiye İçişleri Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Müdürü Ahmet Metin Turan yaptığı konuşmada, uyuşturucunun dünya milletleri için büyük bir tehdit olduğunu vurguladı ve "Bu soruna karşı ülkemizin sınırları dışında da mücadele etmekten onur duyuyoruz," dedi.

İsrail BM yardım kurumunu yasakladı İsrail BM yardım kurumunu yasakladı

UNODC: Irak'ta son beş yıldır dramatik bir artış yaşanıyor

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), bugün bir rapor yayınlayarak, Irak'ta yasadışı uyuşturucu satışında ve kullanımında büyük bir artış yaşandığına dikkat çekti.  
BM'nin raporunda, Irak yetkililerinin geçen yıl 144 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen rekor miktarda güçlü uyarıcı captagon ele geçirildiği ve ülkenin giderek daha önemli bir uyuşturucu taşıyıcısı haline geldiği belirtildi.
UNODC'nin raporuna göre, Irak'ta son beş yıldır uyuşturucu kaçakçılığı ve tüketiminde dramatik bir artış yaşanıyor.
UNODC, "Irak'ın uyuşturucu için bölgesel kaçakçılık rotalarının kesiştiği noktada göründüğünü" belirterek, "Yakın ve Ortadoğu bölgesinde gözlemlenen karmaşık kaçakçılık dinamiklerinde kritik bir kavşak haline geldiğini" vurguladı. 
Uyuşturucu maddeler, günümüzde birçok Ortadoğu ülkesinden kaçırılıyor; ana çıkış ülkesi Suriye, en büyük pazarı ise Suudi Arabistan.
Iraklı yetkililer, düzenledikleri operasyonlarda ele geçirdikleri uyuşturucuların büyük çoğunluğunun çatışmaların yaşandığı Suriye sınırından ülkeye taşındığını bildiriyor. 
UNODC'ye göre, 2019-2023 yılları arasında bölgede ele geçirilen uyuşturucunun yüzde 82'si Suriye'den kaynaklanırken, bunu yüzde 17 ile komşu Lübnan takip ediyor.

Editör: Burçin Çelikkol