Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde, Yücel Ata'nın 18 Eylül 2022'de Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'ndeki evinin önünde yürüyüş yaptığı sırada "yasaklı ırk" olarak sınıflandırılan pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğradığı ve bacağını kaybettiği olayla ilgili olarak üç sanık hakkında dava açıldı. Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar "vücudunda kemik kırıkları oluşacak şekilde taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan yargılandı.

Emniyet'te yeni atamalar Emniyet'te yeni atamalar

Basit yargılama usulüyle görülen davada, tarafların savunmalarının ardından mahkeme dosyayı karara bağladı. Gerekçeli kararda, sanıkların yasaklı ırk köpeği tasma veya zincir kullanmadan serbest bırakarak başkaları için tehlikeli bir duruma neden oldukları, ancak yaralama kastıyla hareket ettiklerine dair somut delil bulunmadığı belirtildi.

Sanıklar Hakan Çakmak, Hüseyin Çakmak ve Cafer Polat, "bilinçli taksirle yaralama" suçundan ayrı ayrı 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, müştekinin kemik kırılması ve bacağının kesilmesine neden olan yaralanmayı dikkate alarak cezayı 22 ay 15'er güne çıkardı. Sanıkların sabıkalarının bulunması, mağdurun zararının giderilmemesi ve yeniden suç işleme ihtimalinin olması nedeniyle cezanın ertelenmediği ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmadığı vurgulandı.

Sanıkların İfadeleri

Sanık Hakan Çakmak, soruşturma aşamasında hayvan sevgisinden dolayı köpek beslediğini ve olay günü ağabeyi Hüseyin Çakmak ile birlikte arazide oturduklarını belirtti. Caddede bağrışma sesleri duyunca aracını durdurduğunu ve bir kadını köpeğin ısırdığını gördüğünü anlatan Hakan Çakmak, köpeği kadından ayırdığını ve çevredeki insanların sopayla köpeğe vurduğunu söyledi. Çakmak, köpeğin kendisine ait olmadığını belirtti.

Sanık Hüseyin Çakmak ise "Ares" isimli köpeğin kendilerine ait olduğunu ve olay günü Cafer Polat'ın köpeği gezdirdiğini ifade etti. Hüseyin Çakmak, köpeğin müştekiyi bacağından ısırdığını gördüklerini ve kardeşi Hakan'ın köpeği ayırdığını anlattı. Köpeğin kaçtığını ve daha sonra bulunamadığını belirten Çakmak, olayda kastı veya ihmali olmadığını söyledi.

Uzlaşma Sağlanamadı

Müşteki Yücel Ata, saldırı sonucu basit şekilde iyileşemeyecek derecede ve vücudunda kemik kırıkları oluşacak şekilde yaralanmış ve bacağı kesilmişti. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı. İddianamede, sanıkların 4,5 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilmişti.

Editör: Elif Erbay