Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun'un başkanlığında 20 kişilik bir ekiple yürütülen kazılar, 2 bin 300 rakımda, 200 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştiriliyor.

Selçuk Yöntem Londra’da sanatseverlerle buluştu Selçuk Yöntem Londra’da sanatseverlerle buluştu

Kazı Başkanı Doç. Dr. Coşkun, bu yılki kazılarda Kef Kalesi'nin saray bölümüne yoğunlaştıklarını belirtti. Kazı çalışmalarında bu yıl, kale yapısının fil ayaklarına dair yeni izlere rastlandığını ifade eden Coşkun, ayrıca tekstil atölyesi olarak kullanılan bir alanın da gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. Bunun yanı sıra, ok uçları, ağırşaklar, obsidiyen aletler ve boncuklar gibi buluntuların ortaya çıkarıldığı kaydedildi.

Kef Kalesi, Urartu Kralı Argişti'nin oğlu Rusa tarafından Süphan Dağı’nın ilahi bir konum olarak görüldüğü bölgede inşa edilmiştir. Kalede, özellikle bazalt taşının yoğun bir şekilde kullanıldığı dikkat çekmektedir. Doç. Dr. Coşkun, bu kalenin, bazalt taşının en fazla kullanıldığı kalelerden biri olduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve katkılarıyla sürdürülen kazılar, bölgenin arkeolojik zenginliğini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Kazılarda elde edilen veriler, Urartular dönemine ait yeni bilgilerin ortaya konulmasına ve bölge tarihinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak.

Editör: Elif Erbay