Uluslarası basın kuruluşları bağımsız erişim talep etti

Aralarında BBC News , The New York Times , AFP haber ajansı, Arap Araştırmacı Gazeteciler Muhabirleri ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu'ndan 70'ten fazla medya şirketi ve dernek, Gazze'ye erişim çağrısı yapan açık mektuba imza attı.

Mektupta, "Aşağıda imzası bulunan bizler, İsrail yetkililerinden Gazze'ye yabancı medyanın girişine yönelik kısıtlamaları derhal kaldırmasını ve bölgeye erişim sağlamak isteyen uluslararası haber kuruluşlarına bağımsız erişim izni vermesini talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.


New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından koordine edilen mektupta, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlamasından bu yana 100'den fazla gazetecinin öldürüldüğü, geride kalanların da ciddi yoksunluklar içinde çalıştığı belirtilerek, "Yabancı medya çalışanlarının haber yapmasını engelleyen bu yasak, yerel gazetecilere yaşadıkları bir savaşı belgelemeleri için imkânsız ve mantıksız bir yük yükledi." denildi. 

Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı


"Sonuç olarak Gazze'den bilgi edinmek giderek zorlaşıyor ve ulaşan haberlerin doğruluğu tekrar tekrar sorgulanıyor" ifadeleri yer alan mektupta İsrail, "yabancı medyaya Gazze'ye anında, bağımsız erişim sağlayarak basın özgürlüğüne olan bağlılığını sürdürmesini ve İsrail'in gazetecileri siviller olarak koruma konusundaki uluslararası yükümlülüklerine" uyması çağrısı yapıldı.

Gazetecilerin İsrail ordusundan onay almadan Gazze'ye girmesi yasak


İsrail parlamentosu, Nisan ayının başında, üst düzey hükümet yetkililerine, ulusal güvenliğe tehdit olarak algıladıkları İsrail topraklarındaki yabancı haber kuruluşlarını 45 gün süreyle geçici olarak kapatma yetkisi veren kapsamlı bir yasayı kabul etti. Hali hazırda, İsrail ordusunun izin verdiği ve askerlerin gözetiminde bazı gazeteciler sınırlı şekilde ancak Gazze'ye girip çıkabiliyor. Bu gazetecilerin Filistinlilerle konuşması, ordudan onay almadan haber ve fotoğraf yayınlaması yasak. 


Gazze'deki hükümetin medya ofisinden geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, Haziran ayının ilk haftası 5 Filistinli gazetecinin daha hayatını kaybettiği ve 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 158'e çıktığı bildirildi. 
 

Editör: Burçin Çelikkol