Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesindeki Tyana Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan antik kentte 40 yıldır kazı çalışması sürüyor. Kazı çalışma alanı sarkeolojik sit alanı olarak koruma altında.  Kazıların yürütüldüğü Kemerhisar Hititler döneminde Tuwanuva, Roma döneminde ise Tyana olarak bilinirdi. Filozof Apollonius’un doğum yeri olan yer, Anadolu'yu Mezopotamya'ya bağlayan önemli bir merkez. Roma Çağı'nda iki kez Güney Kapadokya Krallığı'nın başkentliğini yapmış bir bölge olması ile de dikkat çekiyor.

Nâzım Hikmet şiirlerle anıldı Nâzım Hikmet şiirlerle anıldı

Sürdürülen kazı çalışmalarını Niğde Valisi Cahit Çelik inceledi. İnceleme sırasında Vali Çelik çalışmalar hakkında konuştu:

‘’Tyana Antık Kenti yaklaşık 5 bin yıl kesintisiz yaşamın sürdüğü bir kent. Özellikle antik dönemde ve Roma döneminde çok önemli bir yerleşim yeri konumunda. Aynı zamanda burası Hititler'in yıkılmasından sonra oluşan bölgesel krallık olan Tabal Krallığı'nın da başkenti. Bizans döneminden sonra burası eski önemini kaybediyor. Tyana Antik Kentini gün yüzüne çıkaracağız. Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 40 yılda yapılan kazı çalışmasını daha kısa sürede yapmayı düşünüyoruz. Bizler de Niğde İl Özel İdare imkanlarıyla hem kazı başkanlığına hem belediyemize bu anlamda destek vereceğiz”

Vali, Tyana Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının bakanlığın desteği ile devam edececeğini ifade etti.

Editör: Uğur Kaçar