Afyonkarahisar'da gezilecek yerlerin yanı sıra, şehrin yöresel mutfağını da deneyebilirsiniz. Afyon mutfağının en meşhur lezzetleri arasında Afyon kaymağı, Afyon sucuğu, kaymaklı lokumu yer almaktadır 

Afyonkarahisar'da konaklama için farklı konseptlere sahip oteller bulunmaktadır. Şehir merkezinde bulunan oteller genellikle daha pahalıdır. Termal otellerde ise daha uygun fiyatlara konaklama imkanı bulabilirsiniz.

Afyonkarahisar'a yapacağınız tatilde şehrin sunduğu tüm güzellikleri keşfetmek için mutlaka yeterli zaman ayırın.

Milyonlarca yıllık fosillerin sergilendiği müze açılıyor Milyonlarca yıllık fosillerin sergilendiği müze açılıyor

Afyonkarahisar’ın Tarihi

Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer alan Afyonkarahisar, bölgenin en soğuk illerinden biri. Tarihi binlerce yıla dayanan şehrin M. Ö. 2000’li yılların ilk dönemleri itibarıyla Hititlere ve sonrasında Friglere ve Lidyalılara ev sahipliği yaptığı biliniyor. M. Ö. 6. yüzyıl sonlarında ise bu bölge Pers hakimiyetine girdi. Roma ve Bizans dönemlerinin ardından, 12. yüzyıl sonlarına doğru ise Türkler bu alanda hakim oldu. Bölgenin adı Hititler zamanında Hapanuva, Bizans ve Romalılar zamanında ise Akroinon olarak anılıyordu.

Anadolu Selçuklu Devleti, Kösedağ Muharebesi’nde yenilince, 1275 senesinde bu bölgede başkenti Afyonkarahisar olan Sâhib Ataoğulları Beyliği kuruldu. Sahip Ata Fahrettin Ali’nin unvanı ile şehrin adı eskiden Karahisâr-ı Sâhib olarak biliniyordu. Karahisar kelimesi, şehirde bulunan koyu renkli volkanik kayaların üstünde yer alan hisardan alıntılandı.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (13)

1341 senesine gelindiğinde Sâhib Ataoğulları Beyliği, Germiyanoğulları Beyliği’ne katıldı. Pek çok olayın ardından 1429 senesinde bu bölge Osmanlı egemenliğine girdi. Şehrin adı ilk olarak 1684 senesinde Afyonkarahisar olarak belgelerde geçti. Afyon kelimesi bölgede geniş alanlarda yetiştirilen haşhaşlar sebebi ile eklendi.

Afyonkarahisar’da Gezilecek Yerler

Eskişehir, Kütahya, Uşak, Denizli, Burdur, Isparta ve Konya ile sınır komşusu olan Afyonkarahisar, her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor. Şehir, hem termal turizmi hem de kültür turizmi için oldukça güzel seçenekler sunuyor.

1. Afyon Karahisar Kalesi

Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişi ile dikkat çeken Afyon’da gezilecek tarihi yerler oldukça fazla. Bu yerlerin ilk sırasında ise ihtişamlı bir şekilde şehrin ortasında yükselen Afyon Kalesi! Yıllar boyunca şehrin tarihi anlarına tanıklık etmiş olan bu kale, 225 m yüksekliğe sahip bir sarp kayalık üstünde yer alıyor.

Kalenin M. Ö. 1350 yıllarına denk gelen Hititler zamanında inşa edildiği biliniyor. Karahisar Kalesi olarak da anılan yapıda, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış tapınma yerlerinin yanı sıra dört büyük sarnıç bulunuyor. Afyonkarahisar’ın simgelerinden biri olan kaleye çıktığınızda şehrin manzarasını izleyebilirsiniz.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler

2. Frig Vadisi

Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya arasındaki coğrafyaya yayılan Frigya ve yaklaşık 3000 yıl önce dikkat çeken bir medeniyete sahip olmuş olan Frigler, günümüzde hala izi sürülen efsaneler arasında yer alıyor. Tematik kültür yolu olarak projelendirilen ve 2013 yılında açılan Frig Yolu, uluslararası standartlarda uzun yürüyüş ve bisiklet yollarını içinde barındıran üç ana rotadan oluşuyor ve Frigya’nın gezginler tarafından keşfedilmesini sağlıyor.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (1)

3. İscehisar Peri Bacaları

Afyon’da da peri bacaları olduğunu biliyor muydunuz? Frig Vadisi geziniz sırasında yolda rastlayacağınız peri bacaları, eşsiz manzaralar sunuyor. Dolayısıyla İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde şapkalı ya da şapkasız peri bacaları görmeniz mümkün. Afyon, jeolojik olarak volkanik bir arazi üzerinde yer alıyor. Frig Yolu’nu keşfe çıkacaksanız kesinlikle fotoğraf makinenizi yanınızdan eksik etmeyin ve İscehisar Peri Bacaları ile bol bol fotoğraf çektirin.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (2)

4. Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı

Uşak, Kütahya ve Afyon illerine yayılmış olan Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı, toplamda 348.340 dekarlık bir alan kaplıyor. Büyük Tarruz’un yaşandığı ve büyük bir başarıya şahit olan Kocatepe ve Dumlupınar bölgeleri, tarihi ve kültürel değerlere verilen önemi göstermek için 8 Kasım 1981 tarihinde milli park ilan edildi.

Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı içinde Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı tarihi yerler, anıtlar ve şehitlikler görülebiliyor. Bu milli parkın Kocatepe bölümünde; Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği, Zafer Müzesi, Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı ve Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği yer alıyor. Dumlupınar bölümünde ise Zafertepe Anıtı, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Şekip Efendi Şehitliği, Üç Tepeler Şehitliği (Büyük Aslanlılar Şehitliği), Dumlupınar Müzesi, Dumlupınar Anıtı ve Atatürk Evi, Dumlupınar Şehitliği bulunuyor.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (8)

5. Afyon Anıtkaya (Eğret) Şehitliği

1922 senesinde, Kurtuluş Savaşı sırasında 13. Alay’da ve 20 Alay’da şehit olanlar anısına yaptırılan Afyon Anıtkaya (Eğret) Şehitliği, Afyon – Kütahya kara yolu üzerinde Anıtkaya mevkiinde yer alıyor. 1924 senesinde basamaklı bir yapı olarak inşa edilen şehitlik, 1972 senesinde yenilendi. Devlet töreni yapılan günlerde ya da Afyon seyahatiniz sırasında buraya uğrayabilir, tarihe bir saygı duruşunda bulunabilirsiniz.

Kurtuluş Savaşı zamanlarına tanıklık etmiş olan Afyon’da yer alan diğer önemli şehitlikleri ve anıtları da listeleyelim.

  • Kocatepe Anıtı
  • Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı
  • Zafer (UTKU) Anıtı
  • Afyonkarahisar Hava Şehitliği
  • Giresunlular Alay Şehitliği
  • Şuhut Şehitliği
  • Yıldırım Kemal Şehitliği
  • Çiğiltepe Şehitliği
  • Yüzbaşı Agah Efendi (Kurtkaya) Şehitliği

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (3)

6. Kırkgöz Köprüsü

Afyon’un Bolvadin ilçesinde, Akarçay üzerinde yer alan Kırkgöz Köprüsü’nün ilk yarısı 1150 senesinde Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından yaptırıldı. Yapımında mermer ve bazalt taşı kullanıldı. Kanuni Sultan Süleyman zamanında, Mimar Sinan tarafından köprünün kuzey tarafına doğru 200 metrelik ekleme yapıldı ve köprü 64 gözlü oldu. Köprünün bu kısmına suya inmek için mermer bir merdiven bir namazgah eklendi. 57 gözü ile günümüze ulaşan köprü, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (4)

7. Yedikapılar Manastırı

Afyon’un Bolvadin ilçesinde yer alan tarihi yerlerden biri de Yedikapılar Manastırı. Kemerkaya mevkiinde bulunan tüf kayalığın yüzeyine oyulmuş olan kilise ve odaların 8. ve 10. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Bu bitişik tonoz tavanlı manastırın bulunduğu alana ulaşım oldukça kolay… Afyon seyahatiniz sırasında burayı mutlaka görmelisiniz.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (9)

8. Afyon Tarihi Bedesten Çarşısı

Genç dönem Osmanlı mimarisini özellikleri gösteren Tarihi Bedesten Çarşısı, Hacı Bekir Tiryaki tarafından 1914 senesinde yaptırıldı. Mimarı bir Fransız olan yapı, 2016 senesinde Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore edildi. Çarşı yeni hali ile hem esnaf hem de ziyaretçiler tarafından beğeniliyor.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (10)

9. Kocayayla – Tokalı Kanyonu (Akdağ )

Afyonkarahisar’da Akdağ eteklerinden yer alan Kocayayla, Afyon’un doğal güzellikleri arasında öne çıkan bir yer. Yaklaşık 1.600 metrelerde yer alan ve Sandıklı ilçesine 35 km uzaklıkta bulunan yayla, zengin bitki örtüsü ve ormanlık alanları ile olduğu kadar su kaynaklarıyla da dikkat çekiyor.

Kocayayla’da yer alan Tokalı Kanyonu ise 20 km uzunluğa sahip. Macera tutkunuysanız kanyonun 12 kilometrelik kısmını geçmeyi deneyebilirsiniz. Zaman zaman tırmanmanız gerekeceğini unutmayın. Yaklaşık 8 saat içinde kanyon geçişi tamamlanabilir. Kanyon geçişinin ardından ulaşacağınız Akdağ Tabiat Parkı’nda dinlenebilirsiniz. Burada Çivril Gölü’ne dökülen Akçay da Afyon’da görülecek yerler listesinde bulunuyor. Bu bölgede çeşitli mağaralar da mevcut.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (5)

10. Kurt İni Mağarası

Afyon’un Sandıklı ilçesinde yer alan Kurt İni Mağarası, 1700 m yükseklikte yer alıyor. Orman içindeki mağara, Sandıklı’nın merkezine 34 km uzaklıkta bulunuyor ve Bökenin Yurdu olarak isimlendirilmiş bir bölgede konumlanıyor. Gelmişken bu mağaranın yakınlarında yer alan Oktur Mağarası’nı da gezebilirsiniz.

11. Buzluk Mağarası

Afyon’un Sultandağı ilçesinde yer alan Buzluk Mağarası, Sultan Dağları’nın en yüksek yerinde bulunan bir doğa harikası. Yüksek, soğuk ve karlı bir bölgede yer alan bu mağaraya çıkmak istiyorsanız yaz aylarını değerlendirmenizi öneririz. Mağaraya gitmek için aracınızla Küçük Kirazlı Yaylası’na gelmeniz gerekiyor. Kalan yolu ise yürüyerek 4 saatte gitmek mümkün. Zor ve uzun bir yolculuğun ardından göreceğiniz manzaralar sizi mutlu edebilir. Mağara içinde yer alan buz kütlelerinin şekilleri ile sıra dışı manzaralar sunan Buzluk Mağarası’nın dar bir girişi bulunuyor. Girişten 5 m sonra yerlerde buzlanma başlıyor. Mağara içindeki buz sarkıtlar ve kristaller hoş bir görüntü sunuyor.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (11)

12. Afyon Haşhaş Tarlaları

Afyon’un Sandıklı ilçesine bağlı Alagöz Köyü’nde, ortalama 200 dönüme yayılan haşhaş tarlaları, bahar ve yaz aylarında muhteşem bir manzara sunuyor. Afyon Ovası’na yayılan haşhaş çiçekleri ilkbaharda açıyor ve yaz aylarında olgunlaşıyor. Beyaz ve mor renkli çiçeklerin oluşturduğu bu görsel şölene şahit olmak istiyorsanız, Afyon tatilinizi haşhaş çiçeklerinin açtığı döneme göre ayarlayabilirsiniz.

Türkiye’nin Termal Başkenti Afyon’da Gezilecek Yerler (6)

Afyonkarahisar’da Gezilecek Antik Kentler

  1. Synnada Antik Kenti
  2. Apameia Antik Kenti
  3. Docimeium Antik Kenti
  4. Amorium Antik Kenti
  5. Afyon’daki Diğer Antik Yerleşimler

Afyonkarahisar’da Görülecek Tarihi Yerler

  1. Ulu Camii
  2. Mısri Camii
  3. Afyon İmaret Camii
  4. Afyon Ot Pazarı Camii
  5. Ayazini Kaya Kilisesi6. Eğerli Kaya Kilisesi
  6. Afyon Kervansarayları

Afyonkarahisar Müzeleri

  1. Afyon Arkeoloji Müzesi
  2. Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi
  3. Afyon Zafer Müzesi
  4. Bolvadin Belediye Müzesi