S&P'nin açıklamasına göre, Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceği öngörülüyor. Bu iyileşme, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağı, cari açıkların daralacağı, enflasyon ve dolarizasyonda düşüş yaşanacağı beklentisini destekliyor.

Dolar ve Euro piyasasında son durum ne? (25 Kasım 2024) Dolar ve Euro piyasasında son durum ne? (25 Kasım 2024)

Politika yapıcıların cari açığı daraltıp dolarizasyonu tersine çevirerek enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmesi halinde, Türkiye'nin kredi notunun daha da yükseltilebileceği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi. Ancak, ülkede tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8 ve gelecek yıl yüzde 27,3 olacağı tahmin ediliyor.

S&P'nin yanı sıra diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch Ratings de Türkiye'nin kredi notu görünümünü olumlu yönde revize etmişti. Moody's ocak ayında, Fitch Ratings ise mart ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü "pozitif"e çevirmişti.

Bu gelişmeler Türkiye'nin ekonomik yönetimindeki reformların ve dengelenme çabalarının uluslararası piyasalardaki güveni artırdığına işaret ediyor.

Editör: Elif Erbay