İstanbul Ambarlı Limanı’nda başlayan İsrailli lojistik şirketi ZIM’in faaliyetlerinin devam etmesine karşı düzenlenen protesto eylemleri birçok şehre yayıldı.
Ambarlı Limanı’nda 31 Ekim’de başlayan protestolar, ertesi gün artan kalabalıkla Kocaeli Diliskelesi Limanı ve Haydarpaşa Limanı’nda da gerçekleştirildi.
Filistin İçin Bin Genç, Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Milli Gençlik Vakfı’nın da (MGV) arasında olduğu birçok STK üyesinin katıldığı protestolar sosyal medyada organize olarak gerçekleşti.
Eylemciler, 3 Kasım Pazar günü de en az 20 ilde protestoların gerçekleşeceğini duyurdu.
Dünyanın birçok limanında eylem
Türkiye’de yeni başlayan ZIM şirketine karşı protestolar, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı günden beri dünyanın dört bir yanında gerçekleşiyordu. İsrail’in kullandığı mühimmatı taşıdığı için tepki gösterilen şirkete karşı liman işçileri yüklemeleri geciktirdi, protestocular limanlara girişi engelledi.
Örneğin Malezya’nın tüm limanlarında ZIM’in çalışma izinleri iptal edildi.
Ambarlı Limanı’ndaki eylemde güvenlik görevlisinin havaya ateş açmasıyla tırmanan gösterilerin ertesi gün daha fazla kişinin katılımıyla devam etmesi üzerine hükümetten açıklama yapıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat sosyal medya hesabından, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurulduğunu hatırlattı ve İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sisteminin tamamen kapalı olduğunu açıkladı.
İsrail merkezli ZIM şirketi ne taşıyor?
Şirketin web sitesine göre, “1945 yılında İsrail'de kurulan ZIM (NYSE: ZIM), dünya çapında 300'den fazla limanda yaklaşık 33.000 müşteriye hizmet veren 90'dan fazla ülkede yerleşik operasyonlara sahip önde gelen bir küresel konteyner hat taşımacılığı şirketidir”
ZIM'in hikayesi yarım asırdan uzun bir süreye işaret ediyor.
Avrupa'daki Yahudileri Filistin'e taşımak için kurulan şirketin finansörü Yahudi Ulusal Fonu. Tüm geliri İsrail'e silah olarak giden ZIM, dünyanın her yerinde faaliyet gösteren, önde gelen nakliye şirketlerinden biri haline geldi.
"ZIM"i kuran ve isim babası İsrail'in ilk Ulaştırma Bakanı David Remez. Remez’in, İbranice ZIM kelimesinin bir dizi büyük gemiyi ifade ettiği İncil'deki bir pasajdan (Sayılar 24:24) esinlendiği aktarılıyor.
Ayrıca ZIM şirketinin logosunun da Theodor Herzl tarafından 1896'da tasarlanan ikonik bir flamaya benzediğine dikkat çekiliyor.
Şirketin kurucuları arasında Yahudi Ajansı’nın lideri, İsrail’in ilk Cumhurbaşkanı Chaim Weizman da bulunuyor.
İsrail ordusunun ihtiyaçlarını karşılama amacıyla çalışan ZIM CEO’su Eli Glickman, Aksa Tufan’ından sonra, “gemilerimiz İsrail hükümetinin ve İsrail Savunma Bakanlığı’nın tüm ihtiyaçlarını dünyanın her yerinden karşılamaya odaklanacak” açıklaması, gösterileri fitilleyen, bardağı taşıran damla olmuştu.
Glickman, ZIM çalışanlarını, güvenlikleri için İç Cephe Komutanlığı’nın talimatlarına uyarak güney sakinlerini ve İsrail Savunma Kuvvetleri’ni (IDF) desteklemeye çağırdı.
Dünyanın birçok stratejik noktasında başta liman işçileri ve aktivistler, ticaret adı altında katliama desteğe tepki olarak eylemler gerçekleştirdi, gerçekleştirmeye devam ediyor.