Türkiye ve Suriye'de liderlerin karşılıklı açıklamaları iki komşu ülke arasındaki normalleşme sürecini gündeme getirdi. 

3 buçuk milyonu aşkın Suriyeli nüfusa sahip olan Türkiye, bir yandan da Suriye'nin kuzeyindeki ABD destekleri terör unsurlarıyla mücadelesini sürdürüyor.

Ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Meclis toplantısında yaptığı, "Türk askerinin Suriye'den çekilmesi" ön koşulunun söz konusu olmadığı yönündeki açıklamaları diyalog zemininin kapısını araladı.

Dışişleri kaynakları, Suriye'de ihtilafın başladığı Mart 2011 öncesinde ikili ilişkilerin birçok alanda geliştirildiğini hatırlatarak dört adımlı bir strateji izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Buna göre, normalleşme yolu şöyle sıralandı:

-Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve birliğini muhafaza etmek üzere terör unsurlarından arındırılması,

-Suriye’nin kendi halkıyla, kendi halkının meşru talep ve beklentileri temelinde 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gerçek bir ulusal uzlaşı sağlaması,

-Bununla bağlantılı olarak güvenli ve onurlu geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması,

-İnsani yardımların kesintisiz şekilde sürmesi

Öte yandan liderler seviyesinde görüşme, sürecin seyrine göre gerçekleşecek. Ankara-Şam hattında normalleşme sürecini, istihbarat birimlerinin başkan yardımcıları ardından başkanlarının görüşmesini başlatacak.

CHP'de 'adaylık' tartışmaları: Genel Başkan Yardımcısı'ndan açıklama... CHP'de 'adaylık' tartışmaları: Genel Başkan Yardımcısı'ndan açıklama...

Koşullar oluşursa, 2023 yılında olduğu gibi ilgili müzakereler bakanlar düzeyine çıkacak. Eğer taraflar anlaşırsa liderler seviyesinde görüşme gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Editör: Ömer Göyce