Gündem

Türkiye’deki doğurganlık hızı düştü! Demografik Nüfus Yüksek Kurulu oluşturulacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, doğurganlık hızının düşüş nedenleri ve artırılması konusunda neler yapılabileceğinin kapsamlı olarak araştırılması için “Demografik Nüfus Yüksek Kurulu” oluşturulacağını açıkladı.

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) salı günü düzenlenen Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeni nüfus politikaları kurulunun yakın zamanda hayata geçirileceğini bildirdi.

Hükümetten yeni eylem planı

Yılmaz, kurula kendisinin başkanlık edeceğini ve farklı birimlerin nüfus politikaları konusunda koordinasyon halinde çalışarak yeni bir eylem planı geliştireceğini söyledi.

Yılmaz, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Demografik Nüfus Yüksek Kurulu’nu oluşturacağız. Bu kurul, konuyu detaylı bir şekilde inceleyip yeni bir eylem planı geliştirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜİK’i ilgilendiren konular var. Kurul oluştuktan sonra bakanlıkların görüşlerini alarak yeni bir eylem planı hazırlayacağız” dedi.

“Gelir düzeyi yükseldikçe çocuk sayısı düşüyor”

Doğurganlık hızındaki düşüşün nedenlerine değinen Yılmaz, “Bir tarafta evrensel nedenler var. İnsanların eğitim düzeyi, gelir düzeyi yükseldikçe çocuk sayısı düşüyor.” ifadeleriyle kadınların iş gücüne girişinin de bu düşüşü etkilediğini belirtti.

Düşüşün devam etmesi halinde nüfusun yaşlanacağına dikkat çeken Yılmaz, “Gelecekte belki yaşlı bakım merkezlerine olan ihtiyacı daha çok tartışacağız. Dolayısıyla bu nüfus dinamikleri her şeyi etkiliyor" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilere göre Türkiye, toplam doğurganlık hızında 1,54 oranla hem dünya hem de Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasının altında kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM) nüfus tahminlerinin yer aldığı temmuz ayında yayınlanan raporda, toplam doğurganlık hızı dünya ortalaması, 2023 yılında 2,31 çocuk oldu.