Ercan Çankaya - Haber Merkezi

2023 sonu itibarıyla Türkiye nüfusu bir önceki yıla göre sadece 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin kişi oldu.

Türkiye’de yıllık nüfus artış hızı 2022’de binde 7,1 iken, 2023’te binde 1,1 olarak kayda geçti.

Türkiye’de nüfus artışı 2022 yılında AB ortalamasının üstündeydi ancak bu keskin düşüşün ardından 2023 yılında ortalamanın altına düşmesi söz konusu.

Google Haritalar'dan yeni özellik... Kullanıcılar araç simgelerini özelleştirebilecek Google Haritalar'dan yeni özellik... Kullanıcılar araç simgelerini özelleştirebilecek

Türkiye’de doğurganlık hızı da kademeli şekilde düşüyor.

Geçtiğimiz günlerdeki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında nüfus artışındaki yavaşlamaya karşı bir dizi tedbir konuşulmuştu. Bunlar arasında doğum parasının güncellenmesi, 3 çocuklu ailelere 17 bin lira bakım desteği de var.

Samimi Haber olarak Türkiye’deki nüfus artış hızı sorununun nasıl çözülebileceğini ve AK Parti MYK’sında konuşulan önlemlerin yeterli olup olmadığını Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı’ya sorduk.

“Türkiye’de son yıllardaki doğum oranlarına bakarsak, kadın başına çocuk sayısının 2,4 gibi demografik endişeler yaratacak bir seviyede olduğunu görüyoruz” diyen Prof. Narlı, “son yıllarda boşanma hızının artması, evliliğin ilk yıllarında gerçekleşen boşanmalar, işsizlik, konut ve gıda fiyatlarındaki artış gibi faktörler ailelerin sosyoekonomik gücüne zarar vermektedir” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu faktörlerin, çocuk sahibi olma kararlarını olumsuz etkileyebileceğini belirten Narlı, “Ailelerin güçlendirilmesi için çocuk bakımında parasal destek sağlanması”nın yerinde bir karar olduğunu belirterek “okul masraflarına katkı yapılması, çocuklara okulda yemek verilmesi ve lise ile yüksek eğitim için devlet burslarının artırılması çok önemli” olduğunu vurguladı. Narlı, ayrıca doğum öncesi ve sonrası “ailelere psikolojik destek sağlamanın” da kritik önemde olduğunu belirtti.