Türkiye'de artan kiralar giderek toplumsal bir kriz haline dönüşüyor. Vatandaşlar uygun fiyatlı ve kaliteli bir ev bulmakta zorlanıyor, buldukları evler ise genellikle bakımsız ve kırık dökük durumda oluyor.
Son dönemdeki hızlı kira artışları, dar ve orta gelirli kesimin ev sahibi olma hayallerini zora sokuyor. Hatta neredeyse imkansız hale getiriyor.
KİRA FİYATLARI SON 4 YILDA 6 KATINA ÇIKTI
Ülke genelindeki kira bedelleri son 4 yılda hızla artarak 6 katına çıktı; büyükşehirlerde bu oran çok daha yüksek seviyelerde.
Kiraların yüksek olması, ailelerin bütçelerini sarsıyor ve daha uygun fiyatlı seçenekleri aramaya yönlendiriyor. Ancak bulunan evlerin pek çoğu, yeterli bakım ve onarımların yapılmamış olması nedeniyle yaşam standartlarını düşürüyor ve sağlıksız yaşam koşullarına sebep oluyor.
BARINMA SORUNU DERİNLEŞİYOR
Bu durum, özellikle büyükşehirlerde yaşayan dar gelirli vatandaşlar için büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Ancak küçük şehirlerde de bu kriz her geçen gün daha fazla artıyor.
Konut maliyetlerindeki artış ve uygun fiyatlı konutların azalması, toplumda barınma sorununu daha da derinleştiriyor.
HÜKÜMET DAR VE ORTA GELİRLİ VATANDAŞLAR İÇİN PROJELER ÜRETİYOR
Ev sahibi olma hayallerini gerçekleştiremeyen vatandaşların sayısının artması, sosyal ve ekonomik anlamda toplumsal bir krizi de beraberinde getiriyor.
Hükümet, dar ve orta gelirli vatandaşları konut sahibi yapacak çözümler ve kiracıları ev sahiplerinden koruyacak yeni projeler üretiyor.
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI İŞE YARADI MI?
Bunlardan bir tanesi de kiracıları korumak için geçen yıl konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme oldu. Bu yıl da süre uzatıldı. Ancak sınırlama, sorunu çözmediği gibi ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının daha fazla artmasına neden oldu.
Fahiş kira artışları, dar gelirli vatandaşların psikolojisini olumsuz etkileyerek çaresizlik içinde bırakıyor.
KİRA SORUNU VATANDAŞLARI İNTİHAR EŞİĞİNE GETİRDİ
Evini geçindirememe korkusuyla başa çıkamayan bazı kiracılar, evlerini terk edip sokaklarda yaşamak zorunda kalıyor. Bu zorlu süreçte, bazıları ise intiharın eşiğe geliyor.
İstanbul-Sarıyer'de yaşayan 55 yaşındaki Nevzat Hülya Erinç isimli kadının, ev sahibiyle yaşadığı kira anlaşmazlığı sonrasında intihar etmeye kalkışmıştı.
Geçtiğimiz haftalarda yine kira fiyatlarının yüksekliği nedeniyle Antalya'da yaşayan Samet ve Sümeyye Bozkaya çifti ev sahibiyle sorun yaşamış, kira ödeyecek kadar gelirleri olmadığı için ise 2 ve 3 yaşındaki çocuklarıyla oturduğu evi terk etmek zorunda kalmıştı.
Üstelik 4 aydır sokakta yaşayan aile yardım için başvuruda bulundukları hiçbir birimden dönüş yapılmadığını aktarmıştı.
TAYİNLERİ ÇIKTI AMA OTURACAK EV BULAMADILAR
Samimi Haber'e konuşan memurun eşi tayin oldukları Erzincan'daki kira fiyatlarına isyan etti ve şunları aktardı:
"Eşim memur ve Erzincan'a tayinimiz çıktı. Ev arayışı sürecimiz oldukça zorlu geçti. Bir hafta boyunca Erzincan'da ev aradık ve şaşırtıcı bir şekilde kiralar 13 bin gibi bir rakamdan başlıyor. Hatta 15-20 yıllık evler bile bu kadar uçuk fiyatlarla kiraya çıkarılmış."
"YÜKSEK KİRALAR MADDİ ZORLUK YAŞATIYOR"
"Bir yaşında kızımız var ve onun için güvenli ve rahat bir ortamda yaşamak istiyoruz. Ancak bu yüksek kiralar ve diğer masraflar bize ciddi maddi zorluklar yaşatıyor. Kirayı ödedikten sonra kalan para ile kredi mi ödeyeceğiz, yoksa elektrik, su ve doğal gaz masraflarını mı karşılayacağız, gerçekten düşünmek zorunda kalıyoruz. Ev girişinde ödenmesi gereken depozito ve emlakçı parası gibi ekstralar da ekonomik yükümüzü artırıyor."
"MAAŞIMIZ BU EV KİRALARINI KARŞILAYAMIYOR"
"Şu anki aylık maaşımız 30 bin TL ve bu durumda evin girişinde ödenmesi gereken toplam 40 bin TL'yi karşılamamız mümkün değil. Dar gelirli bir aile olarak, ekonomik olarak zor zamanlar geçiriyoruz ve kızımızın geleceği için endişeleniyoruz."