Filistin basını: İsrail askerleri bir Türk vatandaşını öldürdü Filistin basını: İsrail askerleri bir Türk vatandaşını öldürdü

Türkiye, Somali denizlerinde doğal gaz ve petrol arayacak

Türkiye ile Somali arasında Hidrokarbon Arama ve Üretim Anlaşması, İstanbul'da gerçekleşen törenle imzalandı. 


Tören, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed'in katılımıyla gerçekleşti. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin, Somali denizlerinde 3 blokta hidrokarbon kaynağı arayacağını bildirdi.
Törenin ardından basın toplantısında konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin bugün dünyanın en önemli derin deniz gemi filolarına sahip ülkelerinden biri haline geldiğini, sadece kendi karalarında ve denizlerinde değil, belirli coğrafya ve ülkelerde de doğal gaz ve petrol aramasında aktif bir sürece gireceğini daha önce ifade ettiğini belirtti. 
Somali açık denizlerindeki petrol ve doğal gaz kaynağına dikkati çeken Bayraktar, "Bugün burada Somali offshore'unda 3 blokta anlaşmamızı biraz önce imzaladık. Bu sayede Somali denizlerinde 3 blokta, ki her bir blok 5 bin kilometrekarelik bir alanı temsil ediyor. Buralarda Türkiye münhasıran arama ve petrol bulduğumuz zaman da üretme yetkisine sahip olacak. Bir üretim paylaşım anlaşmasını imza etmiş olduk." dedi.

Oruç Reis, eylül sonu, ekim başı gibi bölgeye gidecek 

Bayraktar, ayrıca anlaşmaya ilişkin şu bilgileri verdi:
"blokların 2 tanesi karadan yaklaşık 50 kilometre açıkta, bir diğeri 100 kilometre açıkta, 3 saha. Biz ilk etapta bu sahalarda 3 boyutlu sismik faaliyet gerçekleştireceğiz. Bunun için Oruç Reis gemimizi eylül sonu, ekim başı gibi bu bölgeye gönderiyoruz. Orada aylarca sürecek çok önemli bir sismik çalışma yapacaklar ve bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkan değerlendirmelere göre de bu iş sondajla ve sondaj sonrasında da ümit ediyoruz bir keşifle neticelenecek."
Bunun her iki ülke için de tarihi bir adım olacağını vurgulayan Bayraktar, toplamda deniz yüzeyinden 7 kilometrelik bir yerde bir sondaj faaliyeti gerçekleştirileceğini belirtti.

 Somalili Bakan: 2025'in başında keşif sondajı yapılacak

 Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed de anlaşmaya ilişkin, "Her iki ülke için de yeni bir gün. Üretim başladığında her iki ülke için de faydalı olacak. Aynı zamanda iki ülke arasındaki ilişkilere de katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.
Mohamed, anlaşmadan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bunu, önümüzdeki yılın başlarında yapılacak olan keşif sondajı takip edecek." dedi.
Anlaşmaya ilişkin imzalar, TPAO Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ile Somali Petrol Otoritesi Üst Yöneticisi Abdulkadir Aden Mohamud tarafından atıldı.

Editör: Burçin Çelikkol