Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türkiye, 10 farklı branşta toplam 28 madalya kazandı. Bu madalya sayısı ile tarihi başarıya imza atıldı. Ay-yıldızlı sporcular 6 altın, 10 gümüş ve 12 bronz madalyanın sahibi oldu ve toplamda en çok madalya kazandığı Paralimpik Oyunları’nı geride bıraktı. Türkiye, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda 15 madalya kazanmıştı.

Golbol Kadın Milli Takımı, finalde karşılaştığı İsrail’i 8-3 mağlup ederek üst üste 3. kez oyunları şampiyonlukla tamamladı. Milliler, altın madalyalarını Gazze şehitlerine adadı.

Açılış töreni 28 Ağustos’ta yapılan Paris 2024 Paralimpik Oyunları bugün kapanış töreniyle sona erecek.

6 altın madalya

Para yüzmeci Umut Ünlü 50 metre serbest S3 ve 200 metre serbest S3 kategorilerinde zafere ulaştı. Milli para sporcu 2 altın madalya kazandı. Umut Ünlü ayrıca Türk yüzme tarihinde ilk altın madalyanın sahibi oldu. Kadınlar makaralı yayda para okçu Öznur Cüre Girdi, erkekler K44 63 kiloda para tekvandocu Mahmut Bozteke ve erkekler 90+ kilo J2’de de para judocu İbrahim Bölükbaşı altın madalya kazanan diğer sporcular oldu.

Taha Akgül güreş federasyonu başkanlığına aday! Taha Akgül güreş federasyonu başkanlığına aday!

10 gümüş madalya

Para tekvandoda erkekler K44 58 kiloda Alican Özcan, erkekler K44 70 kiloda Fatih Çelik ve kadınlar K44 57 kiloda Gamze Gürdal gümüş madalya kazandı. Para halterde erkekler 49 kiloda Abdullah Kayapınar, kadınlar 55 kiloda Besra Duman mücadelelerini gümüş madalya ile taçlandırdı. Para atletizmde kadınlar 400 metre T20’de Aysel Önder ve erkekler cirit atma F57’de Muhammet Khalvandi gümüş madalya alan isimler oldu. Diğer gümüş madalyalar ise para masa tenisinde kadınlar S7’de Kübra Korkut’tan ve para okçulukta klasik yay karışık takımından geldi.

12 bronz madalya

Para masa tenisinde erkekler sınıf 5’te Ali Öztürk, erkekler sınıf 4 çiftlerde Abdullah Öztürk - Nesim Turan ve kadınlar sınıf 11’de Ebru Acer bronz madalya aldı. Para judocular Ecem Taşkın Çavdar kadınlar 48 kilo J1, Cahide Eke kadınlar 48 kilo J2 ve Nazan Akın Güneş kadınlar +70 kilo J1’de mücadelelerini bronz madalya ile süslediler. Para halterciler Nazmiye Muratlı kadınlar 45 kiloda, Sibel Çam ise kadınlar 73 kiloda üçüncülüğü elde ederek bronz madalyanın sahibi oldular. Para atletizmde Fatma Damla Altın kadınlar uzun atlama T20’de, para yüzmede Sevilay Öztürk kadınlar 50 metre kelebek S5’te, para tekvandoda Meryem Betül Çavdar kadınlar K44 52 kiloda, tekerlekli sandalye eskrimde ise erkekler epe A kategorisinde Hakan Akkaya mücadelelerini bronz madalya ile sonlandırdılar.

Editör: Uğur Kaçar