Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Dünya spor tarihinin en büyük organizasyonlarından biri olan olimpiyatlar bugün başlıyor. Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek 2024 Yaz Olimpiyatları 26 Temmuz - 11 Ağustos arasında gerçekleşecek. Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenecek oyunlar, Sen Nehri’ndeki törenle açılacak.

Fransa'nın başkenti Paris'in ev sahipliği yaptığı 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılışı, Sen Nehri'nde gerçekleştirilecek. Toplam 204 ülkeden 10 bin 500 sporcunun mücadele edeceği oyunların açılış töreni, (TSİ) 19:30'da başlayacak.

Beşiktaş’tan “kırmızı” faaliyetler Beşiktaş’tan “kırmızı” faaliyetler

Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly'nin sanat direktörlüğünü yapacağı törende sporcu kafilelerini taşıyacak tekneler, Austerlitz Köprüsü'nün altından yola çıkarak Sen Nehri boyunca Eyfel Kulesi'nin olduğu noktaya, Iena Köprüsü'ne kadar 6 kilometreyi aşkın mesafe boyunca geçit yapacak. Geçit töreni güzergahında kültürel sunumlar ve Paris'in simge yapılarının manzaraları yer alacak. Olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez geleneksel bir stadyum dışında gerçekleştirilecek açılış törenini, yaklaşık 300 bin kişinin yerinde takip etmesi bekleniyor.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi 54'ü kadın, 48'i erkek toplam 102 sporcu 18 branşta temsil edecek.

Hedef Tokyo’daki başarıyı aşmak

Samimi Haber olarak Türkiye’nin olimpiyatlardaki başarı şansını deneyimli spor yazarı, Milliyet gazetesi köşe yazarı Attila Gökçe’ye sorduk.

Attila Gökçe

Attila Gökçe

Gökçe, Uluslararası Spor Araştırma Şirketleri’nin Türkiye’ye yüksek şans verdiklerinden bahsederek bunların en güvenilirlerinden olan Nielsen’ın Türkiye için 4 altın, 5 bronz, 5 de gümüş olmak üzere 14 madalya ve 17’nci sırayı öngördüğünü aktardı.

Bizim de ülke olarak Tokyo Olimpiyatları’nda 2 altın 2 gümüş ve 9 bronz madalyayla yakaladığımız 13 madalya hedefinin altına düşmemek olduğunu belirten Gökçe, Spor Hizmetleri Genel Müdürü Veli Ozan Çakır’ın “sporcuları sonuç baskısı altına almamak” ve “kamuoyunda beklentiyi yükseltmemek adına” hedefi 3 altın madalya ve madalya sıralamasında da en az 30’unculuk olarak açıkladığını hatırlattı.

Spor Bakanlığı’nın da benzer bir görüşte olduğunu dile getiren Gökçe, uluslararası araştırma kuruluşları içinde Türkiye’yi ilk 20’de gösterenler olduğunu da belirtti.

Türkiye’nin asıl hedefinin Los Angeles 2028 olduğunu vurgulayan Gökçe, Türkiye’nin bu organizasyona 200 sporcu hedefiyle hazırlandığına dikkat çekerek burada ilk 15-20 içerisinde yer almanın hedeflendiğini belirtti.

Editör: Ercan Çankaya