10 Mart 2020'de Türkiye’de koronavirüs ilk kez görüldü. Koronavirüs pandemi sürecinin eleştirilen yanları olsa da Türkiye, sağlık sisteminin güçlülüğü, yatak kapasitesinin genişliği ve sağlık ordusunun yetkinliğiyle zor bir süreci atlattı.

Peki Türkiye, koronavirüs sağlık krizi ve diğer olabilecek krizlere nasıl hazırlandı?

Sağlık konusu AK Parti iktidarının vaatlerinden biriydi. Yapılan çalışmalar da millete verilen sözün yerine getirilmesine yönelikti. Birçok hastane yenilendi. Özel hastane klasmanında Devlet Hastaneleri Projesi ile vatandaşın sağlığa ulaşması kolaylaştırıldı.

Yapılan çalışmalar ne kadar başarılı oldu?

AK Parti döneminin ilk Sağlık Bakanlarından biri olan Recep Akdağ’ın yönlendirmeleriyle, 2002 ila 2013 yılları arasında yeni geliştirilmiş sağlık sisteminin temelleri atıldı. Şehir Hastaneleri projesi fikri de o dönemlerde ortaya atıldı. Projeyle Devlet Hastaneleri ve Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden farklı olarak Şehir Hastaneleri, bölgesel büyük sağlık kompleksleri olarak tasarlandı. Hem devlette çalışan hem de özel muayenehanesi olan hekimler için de yeni düzenleme getirildi. Böylelikle, sağlıkta ikilik ortadan kaldırıldı.

Recep Akdağ'ın bakanlık süreci nasıl değerlendiriliyor?

Recep Akdağ ile birlikte yeni bir düzene oturan sağlık sisteminin eksikleriyse tamamlanmaya devam ediyor. 2019 yılında Sağlık Bakanlığı hastane sayısı 895 iken 2020 yılında 900'e ulaştı. Üniversite hastane sayısı 68, Özel hastane sayısı ise 566 oldu.