Ercan Küçük - Haber Merkezi 

Türkiye, Selefi/Tekfiri bir anlayışa sahip olan terör örgütü DEAŞ için hedef konumda olan ülkeler arasında en üst sıralarda yer alıyor. MİT ve Emniyet raporlarına göre hem yurt içinde hem de sınır ötesinde terör örgütüyle göğüs göğüse mücadele ediliyor. Bir yandan da Türkiye’yi tağut ve kafir ilan eden, açtıkları sosyal medya hesaplarıyla sanal eğitim kampları kuran örgütün kullandığı görsel ve Muvahhid kavramının üzerinde yer aldığı ürünler de alışveriş sitelerinde satılıyor.  

Türkiye laik demokratik rejimi ile Selefi/Tekfiri terör örgütlerinin de hedefinde yer alıyor. Bu örgütlerin günümüzdeki önde gelen temsilcisi ise DEAŞ. DEAŞ, Türkiye’ye yönelik de faaliyetler gösteriyor. Yayınladığı Rumiyah, Konstantiniyye gibi Türkçe dergiler ve açtığı sosyal medya gruplarında kendisine militan toplayan, eğitim ve propagandası yürüten örgütün üyelerine hitap ederken kullandığı terimlerden birisi de Muvahhid kavramı. Örneğin terör örgütünün dergisi Rumiyah 4. Sayısında 'Tağut Erbakan ve Tağut Öğrencisi Erdoğan’ın küfürleri' başlıklı yazıda muvahhidlere Türkiye’ye saldırı talimatı veriliyor: 

“Ey muvahhidler! Artık bugün Türkiye, eylemlerinizin çerçevesine ve cihadınızın kapsamına girmiştir. Allah’tan yardım dileyin ve oraya saldırın! Güvenliğini korkuya, rahatlığını dehşete çevirin! Sonra orayı ateşli mücadelenizin mıntıkalarına katın.” 

Online alışveriş sitelerinde satışta

Öyleki İstanbul Sarıyer'de bir kişinin hayatını kaybettiği ve DEAŞ’ın üstlendiği Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerden birinin giydiği sweatshirt üzerinde "Muwahhid" yazdığı görülüyor. 

Muvahhid Santa Maria

AK Parti'de "teğmenler" tartışması: "Ya FETÖ artığısınız ya da çer çöp…" AK Parti'de "teğmenler" tartışması: "Ya FETÖ artığısınız ya da çer çöp…"

Türkiye’de bu tür ürünlere ulaşmak hiç de zor değil. Online alışveriş siteleri Trendyol ve Hepsiburada’ya girip ‘Muvahhid’ yazmak yeterli oluyor. Sitelerde Muvahhid konulu kitapların yanısıra DEAŞ logolu ve muvahhid yazılı saatler ve saat bileklik setleri de çıkıyor. 

Prof. Filiz: Selefi cihatçı gruplar kullanıyor 

Muvahhid, kelime anlamı olarak "Birleyen", "Tevhitçi" anlamına geliyor. Tevhid de yine selefi grupların yoğun olarak kullandıkları bir kavram. Türkiye'de Ebu Hanzala ismini kullanan Halis Bayancuk gibi pek çok selefi grup da muvahhid kavramını kullanıyor.  

muvahhid ürünleri

Muvahhid kavramını sorduğumuz İlahiyatçı Yazar Prof. Dr. Şahin Filiz bu kavramın tamamen selefi gruplar tarafından kullanıldığını vurguladı. Filiz şunları söyledi: 

“Muvahhid, İslam literatürüne göre Allah’ın birliğini hep hatırında tutam buna inanan ve bunu başkalarına da anlatan tekçi, birci, tevhidçi kişi anlamına gelir. Bu kavram Arapça fakat Türkler kullandığı zaman Araplar’dan farklı olarak dinselleştirirler. Yani bir Arap Muvahhid kavramını Allah’ın birliği anlamında kullandığı gibi normal yaşamında da birleştirmek bir araya getirmek anlamında kullanabilir. Tek bir sevdiği vardır o da muvahhiddir. Ama Türkiye’de muvahhid tamamen dinsel anlamında kullanılır. Allah'ı birlemek tevhid inancını bayraklaştırmak ve bunu her yerde bir slogan olarak kullanmak anlamında kavramlaşmıştır. Bunu da en çok sıradan dindarlar değil daha çok şeriat yanlıları, radikal gruplar, selefi cihatçı gruplar kullanırlar. Bu kavramın Türkiye’de kullanılıp da yaygınlaşmaya başladığı tarih Müslüman Kardeşler’in ‘Devrimci Müslümanlık’ adı altında çıkarmış oldukları dergilerin 1975’lerden itibaren Türkçeye çevrilmesiyle yaygınlaştı. Sıradan bir muhafazakar ya da ortalama bir dindar bu kavramı kullanmaz. Bunu daha çok ideolojik anlamda dincilik propagandası yapan marjinal gruplar kullanır. Sürekli bunu slogan olarak kullanırlar.” 

Prof. Filiz, alışveriş sitelerinde DEAŞ logolu ve üstünde muvahhid yazan ürünleri selefi ideolojiyle ilişkisi olmayan dindarların almayacağını da vurguladı: 

Heps

"Kesinlikle tercih etmez. Çünkü bu tamamen sloganik bir kavramdır. IŞİD gibi Müslüman Kardeşler gibi, Cemaaati İslami gibi grupların Türkiye’deki yansımaları, onlarla aynı düşünen radikal ve marjinal gruplar bunu kullanıyor. Muvahhid kavramının normal dindarlıkta herhangi bir karşılığı yok. Tamamen selefi cihadçı, IŞİD grupları kullanıyor. Ve bir de Türkiye’de tarikatlar ve cemaatların büyük bir güç haline gelmesiyle birlikte muvahhid kavramının kullanım alanı yaygınlaştı. Bu tamamen Türkiye Cumhuriyeti Devletine yönelik bir söylemdir ayrıca. Şeriat yanlılarının kullandığı kavramdır. Hedef Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Laik sosyal hukuk devletini yıkmak ortadan kaldırmaktır.” 

Editör: Ercan Küçük