Adam Smith Enstitüsü’nün "Milyoner Takibi Raporu"na göre, Türkiye'nin milyoner oranında yüzde 34’lük bir artış yaşaması bekleniyor. Bu oran, nakit, hisse senedi, emlak ve özel emeklilik fonları gibi çeşitli varlık sınıflarında 1 milyon dolardan fazla servete sahip kişileri kapsıyor. Türkiye, bu performansıyla Avrupa’da milyoner sayısının en hızlı arttığı ülke olarak öne çıkıyor.

Türkiye ekonomik zorluklara rağmen zirvede

Türkiye, son yıllarda yüksek enflasyon ve ekonomik dalgalanmalara rağmen, servet büyümesiyle dikkat çekiyor. Ülkede 2022-2023 yılları arasında yetişkin başına servet yüzde 157 gibi şaşırtıcı bir oranda artış gösterdi. Bu artış, büyük ölçüde ev ve arsa gibi varlıkların değerlenmesine dayandırılıyor. CNBC’nin analizine göre, yüksek enflasyon Türk halkının büyük bir kısmını zor duruma soksa da, varlık sahibi kesimin serveti artmaya devam ediyor.

Avrupa’nın milyoner haritası yeniden şekilleniyor

Raporda, Türkiye’nin ardından Avrupa’da milyoner oranında en büyük artışı yaşayacak ülke Rusya olarak öne çıkıyor. Rusya’nın milyoner sayısında yüzde 23’lük bir büyüme göstermesi bekleniyor. Ukrayna’da devam eden savaş ve ağır ekonomik yaptırımlara rağmen, Rusya’daki zengin nüfusun artışı dikkat çekici bir şekilde devam ediyor.

En kötü performans İngiltere ve Hollanda’da

Ancak Avrupa genelinde her ülke bu kadar pozitif bir tablo çizmiyor. Araştırmaya göre, İngiltere ve Hollanda, 2028 yılına kadar milyoner oranında en büyük düşüşü yaşayacak ülkeler arasında yer alıyor. İngiltere'nin, yüksek vergiler ve servet sahiplerini desteklemeyen bir ekonomik politikadan dolayı milyonerlerinin yüzde 20’sini kaybedeceği tahmin ediliyor. Hollanda ise yüzde 5’lik bir azalmayla Avrupa’da servet kaybı yaşayan ülkelerden biri olacak.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Küresel büyüme tahminleri

Avrupa dışındaki güçlü ekonomilerde ise daha mütevazı bir büyüme bekleniyor. ABD’de milyoner sayısında yüzde 12’lik bir artış öngörülürken, Çin’de bu oranın yüzde 8 civarında olacağı belirtiliyor. Tayvan ise yüzde 51'lik bir büyüme oranıyla dünyanın milyoner artışında başı çeken ülke olacak.

Editör: Elif Erbay