Türkiye 2022 yılında süper yat inşası bakımından dünya listesinde yüzde 15 lik bir artış ile geçen sene olduğu gibi İtalya’nın ardından 2. Sırada yer alıyor. 2022 yılında Türk Loydu çeşitli ebatlarda yat yapım kabiliyeti bulunan, imalat yetkisi almış 506 firmanın bulunduğunu rapor etmişti.
Gemi, yat ve hizmetleri sektörü, yılın ilk yedi ayında toplamda 722 milyon doları aşan ihracat gerçekleştirdi. Sektör, 2022 için 1.7 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda ilerliyor. Pandemi öncesi 2019 yılında 1 milyar 42 milyon dolar olan sektör ihracatı, pandeminin etkilerinin en çok hissedildiği yıl olan 2020’de birlik tarihinin o dönem için en yüksek ihracat tutarı olan 1 milyar 375 milyon dolara, 2021 yılında da 1 milyar 626 milyon dolara yükseldi. Gemi, yat ve yan sanayi üretiminde Türkiye, dünyada 133 ülkeye farklı tipte tekne ve yan sanayi ürünü ihraç ediyor.
ANTALYA DEVLERLE YARIŞIYOR
Süper lüks yat ve tekne üretiminde İtalya ve Hollanda'nın ardından dünya 3'üncüsü olan Türkiye'de Antalya Serbest Bölge, ilk sırada yer alıyor. Tuzla ve Bodrum'un takip ettiği Antalya, geçen yıl hizmete giren 560 ton kapasiteli travel lift, 300 metrelik rıhtım ve 2 bin ton- 90 metre yat kapasiteli ship lift yatırımlarıyla Türkiye ve Doğu Akdeniz'in en önemli yat imalatı merkezine dönüştü. Bu yatırımlarla yat sektöründeki siparişlerde de ciddi artış yaşanıyor. 2000'li yıllarda başlayan ve bölgede hızla gelişen yat sektörünün bugüne kadar toplam üretiminin 510 süper lüks yata ulaştığını, toplam gelirin de 1 milyar 403 milyon dolara yükseldi.
Yerli ve yabancı 21 yat firmasında, Türk mühendislerin tasarımı ve işçilerin de emeğiyle 10 metreden 90 metre uzunluğa kadar lüks yatlar inşa ediliyor.Yatların büyük bir bölümünü yurt dışına satan firmalar, onlarca ülkeden iş insanları, sporcular, kraliyet ailesi üyelerinin de aralarında bulunduğu ünlü isimlerden sipariş alıyor.
TÜRK LOYDU RAPORUNDA YÜZDE 15’LİK ARTIŞ
Türkiye 2022 yılında süper yat inşası bakımından dünya listesinde yüzde 15 lik bir artış ile İtalya’nın ardından 2. Sırada yer alıyor.Türkiye, tekne ve yat yapım sektöründe diğer ülkelere kıyasla sunduğu hizmet kalitesi ve fiyat avantajlarıyla da öne çıkıyor.Türk pazarında kaliteli malzeme ve işçiliğide dünya tekne ve yat endüstrisinde tanınırlık kazandı. Türkiye, her yıl binlerce yabancı bayraklı yata hizmet veren bir üretim merkezi olmasının yanı sıra dünyada önemli bir onarım ve bakım merkezi haline geldi.2022 yılında Türk Loydu imalat yetkisi almış 506 firma bulunduğuna dikkati çekiyor.
.