Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Türkiye, Haziran’ın üçüncü haftasına denk gelen 9 günlük bayram tatilinden bu yana turizmi konuşuyor.

Özellikle Bodrum üzerinden dile getirilen iddialara göre yerli turist Türkiye yerine Yunan adalarını tercih ediyor. Bir kesimse bu iddiaların gerçekliği yansıtmadığına, Yunanistan’ı tercih eden Türk turist sayısının zannedildiği kadar fazla olmadığına dikkat çekiyor.

Öte yandan otellerin doluluk oranlarının geçen yılın aynı dönemine yüzde 12 artmış olması, yine 12 Temmuz ve 15 Temmuz arasındaki 3 günlük tatil döneminde Antalya, Bodrum, Çeşme ve Kapadokya otellerindeki doluluk yerli turistin Türkiye’yi tercih etmediği iddialarına gölge düşürüyor.

Samimi Haber olarak tüm bu iddiaları ve Türkiye’deki turizmin durumunu Turizm Otel ve Yöneticileri Derneği (TUROYD) Genel Sekreteri Akın Okyay’a sorduk.

Akın Okyay

Akın Okyay

Türkiye’de gıda enflasyonu yüksek

TUROYD Genel Sekreteri Akın Okyay, Türkiye’de hemen herkesi etkileyen bir gıda enflasyonu olduğuna dikkat çekti. Okyay, öte yandan Yunanistan’da pandemiden bu yana gıda enflasyonunun düşük seyrettiğini belirtti.

Ömer Çelik'ten "teğmenler" hakkında açıklama: Gereği yapılacak Ömer Çelik'ten "teğmenler" hakkında açıklama: Gereği yapılacak

Okyay, gıda enflasyonuyla birlikte konunun bir başka boyutuna da dikkat çekerek karşılaştırılmaların doğru yapılması gerektiğini vurguladı. Küçük işletmelerin Türkiye’de de Yunanistan’da da daha az maliyete sahip olduğunu vurgulayan Okyay, Yunanistan’da bir pansiyonda yapılan tatille Türkiye’deki 5 yıldızlı bir otelde yapılan tatili karşılaştırmanın doğru olmadığını söyledi.

Türkiye’de fiyatların yüksek olduğunu kabul eden Okyay, bunun sebebinin gıda ve içki maliyetiyle birlikte personel giderlerinin yükselmiş olmasına bağlayarak Euro’nun de henüz istenilen düzeyde olmadığını belirtti.

Yunanistan’la Türkiye arasında büyük farklar yok

Tüm bunların sektörü etkilediğini, işletmelerin sezon başında bekledikleri geliri elde edemeyeceklerini vurgulayan Okyay, yine de Türkiye’deki 5 yıldızlı işletmelerle Yunanistan’dakiler arasında büyük farklar olmadığını, Yunanistan’a giderken ayrıca vize ücreti ödendiğine dikkat çekti.

Yunanistan’a giden turist sayısındaki artışı kabul eden Okyay, bu artışın kriz döneminde insanların çok fazla para biriktirememesiyle ilgili olduğunu vurguladı. Yunanistan’la Türkiye arasındaki fiyat farkının azaldığı durumda, bazı insanların ellerindeki sınırlı parayla farklı bir ülke görmek için Türkiye yerine Yunanistan’ı tercih edebildiğine dikkat çeken Okyay, bu insanların sayısının kamuoyuna yansıdığı ölçüde fazla olmadığına dikkat çekti.

Sezon sonunda sektörde iflaslar yaşanacağına ilişkin görüşleri sorduğumuz Okyay, Türkiye’de turizm sektörünün bu tür krizlere hazırlıklı olduğunu belirterek zor durumda kalan işletmeler olabileceğini, fakat büyük iflaslar olmayacağını vurguladı.

Editör: Ercan Çankaya