Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk mühendislerin ürünü ilk metro hattı olan Gebze Darıca Metro Hattı Test Sürüş Programı'na katıldı. Uraloğlu, "Gebze OSB Darıca Metro Hattımız inşasını yapan yüklenicisinden hat üzerinde çalışacak araçlarına ve sinyalizasyon sistemine kadar tamamen milli şirketimiz eli ile her şeyi Türk teknik ve mühendisinin ürünü olarak inşa edilen ilk metro hattımız. Müjde vermek istiyorum. Yarın Sakarya'daki Türasaş tesislerimizde 225 kilometre hıza sahip ilk yerli ve milli elektrikli hızlı tren setimizin gövde kaynak törenini gerçekleştirerek üretimini başlatmış olacağız" dedi.
Uraloğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Bakanlık olarak bu güne kadar ülkemiz genelinde inşa ettiğimiz 434 kilometre kent içi raylı istem uzunluğunu 634,1 kilometreye çıkarmış olacağız. Yani Gebze'den çıktığımızda Sinop'a Antalya'ya ya da sınırlarımızı aşarak Sofya'ya ulaşacak kadar bir uzunluktan bahsediyoruz.
5,4 kilometre uzunluğundaki Gebze OSB Darıca Sahil Hattımızı çift hat olarak inşa ediyoruz. Tasarım hızı 90 kilometre olan hattımız, 11 istasyonu ile günde 330 bin yolcuya hizmet verecek.
Gebze Organize Sanayi bölgesi ile Darıca Sahil Hattı arasındaki yerleşimin yerin olduğu bölgeleri metro konforunda bir birine bağlayacak. Gar istasyonu ile Marmaray hattına, adliye istasyonunda ise ileride yapılacak metro hattı ile Sabiha Gökçen Havalimanına erişim imkanı sağlanmış olacak.
İnşallah hattımızdaki tüm çalışmaları 2026 yılın ikinci yarısında tamamlayarak, Kocaeli'nin, bölgemizin hizmetine sunacağız. Hattın tamamlanmasıyla kara yolu işletme ve bakım kazancı, hava kirliliği gibi dışsal faydalar ve zaman kazancı gibi etkenlerle 25 yıllık projeksiyonda ekonomik kazanç yaklaşık 2 milyar 734 milyon avronun üzerinde olacak.
Toplamda 78 bin 922 metre olan ray miktarımızın 42 bin 14 metresinin montajını tamamladık. Darıca Sahil portal, Darıca Cumhuriyet Meydanı İstasyonu arası hat 2'de stadyum Aksa Sapağı İstasyonlar arası hat 1 ve hat 2'de, Mutlu Kent Şaft 6 arası Hat 1 ve Hat 2'de toplam 2 bin 654 metre hat ilerine de en kısa sürede başlıyoruz.
Yarın Sakarya'daki Türasaş tesislerimizde 225 kilometre hıza sahip ilk yerli ve milli elektrikli hızlı tren setimizin gövde kaynak törenini gerçekleştirerek üretimini başlatmış olacağız.