Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 'Enflasyon Raporu 2025-I' sunumunu gerçekleştiriyor.

Karahan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Makro ekonomik göstergeler taleple uyumlu seyrediyor. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş devam ediyor.

Küresel büyümede toparlama öngörümüzü koruyoruz.

Enflasyon görünümüne bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankaları faiz indirimlerini sürdürüyor. Piyasa fiyatlamaları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde 2025'te faizlerin daha yavaş indirileceğine işaret ediyor.

Türkiye'de büyümenin kompozisyonunda dengeli seyir devam etti. Üretim göstergeleri iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret ediyor.

Mal talebine ilişkin göstergeler yurt içi talebin ılımlı seyrettiğini gösteriyor. Saha gözlemleri de iç talepteki ılımlı seyri teyit etmekte.

Çıktı açığı üçüncü çeyrekten itibaren negatif seyrediyor. Çıktı açığı önümüzdeki dönemde negatif seyrederek dezenflasyon sürecinin önemli bileşeni olmaya devam edecek.

Enflasyon beklentileri dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmekle birlikte geriliyor.

Altın fiyatları ne oldu? Gram, çeyrek, yarım ve tam altın fiyatları (6 Şubat 2025) Altın fiyatları ne oldu? Gram, çeyrek, yarım ve tam altın fiyatları (6 Şubat 2025)

Likidite koşullarını yakından izliyoruz.

Mevduata yönelik düzenlemelerle TL mevduatın payını artırmayı ve KKM'yi kademeli azaltmayı planlıyoruz.

Tüketici kredisi büyümesinin ılımlı bir patikada kalmasını sağlayacağız.

TL varlıklara olan ilgi ve güven devam ediyor. KKM'nin payı yüzde 5 seviyesine geriledi. KKM bakiyesi 29 milyar dolara geriledi. KKM'den dövize geçiş oranı yüzde 12'de kaldı.

TL'ye güvenin artması rezervlerimize olumlu yansımaya devam ediyor. Mart 2024'ten bu yana swap hariç net döviz pozisyonumuz 130 milyar dolar düzeldi.

Sıkı para politikası duruşu risk algısını iyileştirmeye devam etti.

2025'te enflasyonun yüzde 24 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2026 enflasyon tahmini ise yüzde 12 olarak korundu.

2025 revizyonu para politikasının görece etki alanı dışındaki sebeplerden kaynaklanıyor, gevşeme sinyali içermiyor.

Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz.

2025 tahminimizdeki güncellemenin beklentiler üzerinden gelebilecek muhtemel ikincil etkilerinin, parasal duruştaki sıkılıkla telafi edileceği bir görünüm altında, 2026 tahminimizi değiştirmedik.

Para politikasındaki sıkı duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz.

Enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağız.

Enflasyondaki revizyonda 1,7 puan yönetilen yönlendirilen fiyatlardan kaynaklanıyor.

Editör: Yasin Paşalı