Avrupa piyasaları dünya devi Rolls-Royce'un borsadaki başarısını konuşuyor. Temmuz 2022’de Warren East’ın yerine gelen Türk CEO Tufan Erginbilgiç, İngiliz devini tekrar ayağa kaldırdı.

Patronlar Dünyası'ndan  Gökmen Mert Kural'ın haberine göre,   Ocak 2023’ten bu yana şirketin hem değerini hem de işlevini artıran Türk CEO ile birlikte Rolls-Royce'un borsada gördüğü değer yüzde 220 oranında arttı. Yatırımcıların şirketin borçlarını azaltıp karlarını artırmayı amaçlayan maliyet düşürme yaklaşımına arka durduğunu yazan İngiliz medyası Erginbilgiç’e ise tam destekte bulunuyor. İngiliz medya devi Financial Times’ın yazdığı makalede piyasaların 2023'te Avrupa'nın en değerli şirketi haline gelen Danimarka'nın Novo Nordisk hakkında değil, en iyi performans gösteren Rolls-Royce'u konuştuğu vurgulandı.

Gazeteye göre ilaç devi Novo Nordiski’deki bir yıllık artış yüzde 49 oldu. Büyüklük gündeme geldiğinde ise Danimarkalı ilaç devinin önemli bir farkı var. Rolls-Royce'un yaklaşık 32 milyar dolarlık piyasa değeri bulunurken, bu rakam Novo Nordiski için 356 milyar dolar.

Rr Otomobil
KARINI İKİ KAT ARTIRACAK

Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem: Tek fiyat Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem: Tek fiyat

Stoxx Europe 600 endeksinin en iyi performans gösteren hisse senedi haline gelen Rolls-Royce'u, yüzde 141 ile BE Semiconductor takip ediyor.  Üçüncü sırada yüzde 120 ile Marks and Spencer, dördüncü sırada ise yüzde 118 ile TAG Immobilien yer alıyor.  Yeni CEO'su Tufan Erginbilgiç'in başkanlığını yaptığı Rolls-Royce, havacılık sektöründe pandemi sonrası yaşanan toparlanmanın ardından "maddi olarak daha yüksek kârlar, nakit akışları ve getiriler elde etmemiz için önemli bir alan" gördüğünü söyledi.


Erginbilgiç’in yaptığı başarıyı analiz eden AJ Bell borsa analisti Dan Coatsworth, Kasım ayında başka bir yükselişi tetikleyen "iddialı hedeflere" dikkat çekti. Coatsworth’e göre katalizör, önümüzdeki dört yıl içinde kârını dört katına çıkarma ve elektrikli uçak bölümünü satma hedefiydi. Erginbilgiç, grubun sivil havacılık iş kolundaki marjlarını artırmaya odaklanarak orta vadede 2,8 milyar sterlin faaliyet kârı elde etme sözü verdi. 2024 yılı için tam yıl faaliyet kârının, 2022'deki 652 milyon sterlin seviyesinden şimdi 1.2 milyar ile 1.4 milyar sterlin arasında olması bekleniyor.