Elif Erbay/Haber Merkezi

Kredi kartı borçları alarm veriyor: 1 haftada 1,5 milyar TL takibe düştü Kredi kartı borçları alarm veriyor: 1 haftada 1,5 milyar TL takibe düştü

Türkiye'de turizm sektörü bu yıl zorlu bir dönemden geçiyor. Ülkenin birçok popüler turistik bölgesinde doluluk oranlarının ciddi şekilde düşmesi, turizm esnafını zor durumda bıraktı. Yüksek fiyatlar ve ekonomik belirsizlikler, hem yerli hem de yabancı turistlerin alternatif destinasyonlara yönelmesine neden oluyor. Turizmciler, sektörün canlanması için istikrarlı politikalara ve nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğunu vurgularken, turizmci Şeref Menteşe de bu konuda önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Menteşe, Türkiye'deki fiyatların aşırı yüksek olduğunu ve bu durumun turistleri alternatif destinasyonlara yönlendirdiğini belirtti. Üretimin azalması ve tekelleşmenin hızla artmasının turist sayısında önemli bir düşüşe neden olduğunu söyleyen Menteşe "Bizim turistlerimiz Yunanistan'a gidiyor. Doğru da Yunanlılar eskiden bize gelirdi, Almanlar bize gelirdi. Onlar bize niye gelmiyorlar? Sen Türkiye'de yetiştirdiğin domatesi Almanya'da Türkiye'den daha ucuza satarsan, Alman buraya gelmez," diyen Menteşe, fiyat politikalarının turist çekmede önemli bir engel oluşturduğunu vurguladı.

İstikrarlı turizm politikası şart

Bu yıl turizm sektöründe doluluk oranlarının ciddi şekilde düştüğünü belirten Menteşe, bunun başlıca nedeninin istikrarsız ekonomik koşullar olduğunu aktardı. "Yunanistan'ın, İtalya'nın, İspanya'nın veya Zanzibar'ın, Maldivler'in istikrarlı bir turizm politikasının olmasının sebebi, istikrarlı bir ekonomisinin oluşundan kaynaklanıyor," diyen Menteşe, Türkiye'deki ekonomik belirsizliklerin turizm sektöründe de belirsiz bir politikaya sebep olduğunu ifade etti.

50 bin liraya çalışan yok

Doluluk oranlarındaki düşüşleriyle gündeme gelen tatil beldelerini canlandırmanın da mümkün olduğunu belirten Menteşe, bunun için önemli bazı adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi. "Turizmi kalkındırmanın birinci yolu, eğitilmiş kadrolara ihtiyacımız var. Elimizde hiç kalmadı. Bugün Ankara'nın göbeğinde, Çankaya'nın en güzide merkezlerinde, en tanınmış bilinen marka restoranlarda elli bin lira maaşla çalıştıracak servis personeli bulunamıyor," diyen Menteşe, turizm sektöründe nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Menteşe ayrıca, küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyük kartellerin eline geçmesinin sektörde tekelleşmeye yol açtığını ve bu durumun da fiyatları yükselttiğini belirtti. "Çok yakın bir zamanda küçük ve orta ölçekli işletmelerin tamamı yok olacak ve bu işletmeler büyük kartellerin eline geçecek. Bu sadece otellerde değil, bundan sonraki bütün işletmelerde böyle olacak," diyerek turizm sektörünün bu şekilde gidilmesi durumunda neredeyse tamamen bitebileceğini belirtti. 

Editör: Haber Merkezi