Said'e rakip olan adaylar eleniyor

Tunus Asliye Mahkemesi, cumhurbaşkanı adayı  Çalışma ve Başarı Partisi Genel Sekreteri Abdullatif el-Mekki’nin medyada görünmesini, propaganda yapmasını veya ülke çapında seyahat etmesini yasakladı. 
Abdullatif el-Mekki, seçim kampanyası başlamadan hukuki engellerle karşılaşan kazanma son potansiyeli yüksek son siyasetçi oldu.
Çalışma ve Başarı Partisi, söz konusu yasakları, 6 Ekim'de yapılacak seçimlerde kazanma ihtimali yüksek bir adayı engelleme girişimi olarak nitelendirdi.

Filistin basını: İsrail askerleri bir Türk vatandaşını öldürdü Filistin basını: İsrail askerleri bir Türk vatandaşını öldürdü

Said henüz adaylığını açıklamadı 

2019'da "teknotrat" aday olan ve cumhurbaşkanı seçilen Said, önümüzdeki Ekim ayında yapılacak seçim için henüz adaylığını resmen açıklamadı. 
Adaylığını yakında açıklaması beklenen Said, geçtiğimiz yıl iktidarı vatansever olmayanlara devretmeyeceğini söylemişti.
Said, siyasi muhaliflerini hapse attı, parlamentoyu askıya aldı ve başkanlık gücünü sağlamlaştırmak için anayasayı yeniden yazdı. 
Said'in anayasasına göre 40 yaşını doldurmuş her Tunus vatandaşı cumhurbaşkanı adayı olabilir. 
Ancak geçtiğimiz Ocak ayında "seçimlere katılamayacak olanların" listesi basın aracılığıyla duyuruldu. 
Muhalefet partileri, Said hükümetini, cumhurbaşkanının tekrar seçilmesi için rakiplerini engellemek için yargıya baskı yapmakla suçluyor.
Milliyetçi Cumhuriyet Halk Birliği Partisi Başkanı Lütfi Mraihi de geçtiğimiz hafta kara para aklama suçlamasıyla tutuklandı.
 Yolsuzluk ve kara para aklama gibi gerekçelerle hakkında soruşturma ve kovuşturması olan farklı partilerden çok sayıda siyasi isim hapiste ya da yargılanıyor. 


Mekki adaylığını açıkladı, yargı harekete geçti 

Mekki'nin bu ay adaylığını açıklamasından birkaç gün sonra, mahkeme sözcüsü Mekki'nin yıllar önce hapishanede ölen bir iş adamının öldürülmesine karıştığından şüphelenildiğini söyledi.
Mekki, 26 Haziran’da, 6 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını duyurmasının ardından 2 Temmuz’da eski parlamenter Debusi’nin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmada ifade vermişti.
Tunus’ta, eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali döneminde parlamenter olan iş adamı El-Ceylani ed-Debusi, yolsuzluk ve zimmete para geçirme suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davada 2011’de tahliye edildikten sonra 7 Mayıs 2014’te de hayatını kaybetmişti.
Debusi'nin ailesi, Tunuslu yetkililer aleyhinde, Debusi'nin cezaevinde ihmal ve kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle BM İnsan Hakları Komitesine şikayette bulunmuştu. 
Mekki, kendisinin bu davayla hiçbir ilgisinin olmadığını, aday olma niyetini açıkladıktan sonra kendisine dava açıldığına dikkat çekti. 
 

Editör: Burçin Çelikkol