ABD Başkan Yardımcılığı: başkanlığa giden alternatif yol 

ABD'de Kasım ayında gerçekleşecek seçimlerde, başkanın ölümü, istifası ya da görevden alınması durumunda yerine geçecek adaylar da açıklanmaya başladı.

ABD’nin Hamas davası ‘sembolik’ bir dava ABD’nin Hamas davası ‘sembolik’ bir dava

Demokratların tarafında, bir daha seçilme ihtimali olmayan Obama'nın başkan yardımcısı olması ve Biden çekildiğinde yerine geçmesi değerlendiriliyor.

Cumhuriyetçilerin başkan adayı da başkan yardımcısı adayı da açıklandı. 

Başkan adayı Trump, pazartesi günü Social Truth hesabından, Ohio Senatörü James David Vance'ı başkan yardımcısı adayı olarak “seçtiğini” açıkladı.

Vance’in kariyerinde en son basamak 

Vance'in en uygun kişi olduğunu belirten Trump, “Başkan Yardımcısı” adayının çok başarılı bir kariyeri olduğunu kaydetti.

Geçtiğimiz yıl Ohio eyaletini temsilen ABD senatosuna seçilen 39 yaşındaki Vance'in kariyerinde, bankacılık, ticaret, ekonomi, teknoloji sektöründe risk sermayedarlığı gibi geniş bir yelpazesi var ve şirketlerde avukat olarak çalıştığı belirtildi. 

Siyasi kariyeri ise, ABD'nin unutulmuş iç bölgelerindeki ekonomik ve sosyal sorunları ele alan biyografik bir kitapla ilerledi. 

Vance, 2016’da çıkan kitabı Hillbilly Elegy'de Trump'ın, kendi ailesi gibi beyaz işçi sınıfı aileleri arasında neden yankı bulduğunu açıklamaya çalıştı.

Hristiyan Siyonist profili

Dış politikada, Cumhuriyetçi partinin neocon kanadının aksine, müdahaleci olmayarak, ABD'nin dış yardımı ve Ortadoğu'daki askeri operasyonlarını eleştirdi. 

Ancak konu İsrail olduğunda, "Önce Amerika" politikasını bile esneteceğinin sinyalini verdi. 

Vance'in, antisemitizme karşı çıkma konusunda sicili karmaşık olarak görülse de demeçlerinde daima İsrail'e güçlü desteğini dile getirdi. 

Yahudi bakış açısıyla haberlerin yer aldığı Jewish Insider, Mayıs ayının son haftası Vance’i manşetine, "Amerika öncelikli dünya görüşüne İsrail yanlısı bir dönüş yaptı" ifadeleri ile taşıdı.  

Vance, birçok Amerikalının İsrail yanlısı olmasının sebebini, dine bağlayan açıklamalarıyla gündeme geldi. Katolik inancının, İsa'nın "Akdeniz'deki o dar küçük toprak parçasında doğup öldüğü ve yeniden dirildiği" anlatısını benimsediğini, katıldığı bir konferansta söylediği, "Dünyanın o dilimini pek umursamayan bir Amerikan dış politikası olacağı fikri saçma" ifadeleri ile açıkladı.  

İsrail'e kayıtsız şartsız destek

Yahudi lobilerinin potansiyel başkan yardımcısı gözüyle baktığı Vance, iki ülke arasındaki derin kültürel ve dini bağlara işaret ederek, ABD ile İsrail arasında yakın ilişki kurulması gerektiğini savundu.

2022'de The Jerusalem Post'a verdiği bir röportajda, ilişkilerinin "daha derin şeylerin; kültürel yakınlığın ve paylaşılan miras ve değerlerin bir ifadesi" olduğunu söyledi. 

7 Ekim saldırılarından bu yana İsrail'e desteğini kesin bir dille ifade eden Vance, Mayıs ayında CNN'e verdiği bir röportajda: "Bence İsraillilere karşı tutumumuz şu olmalı, bakın, Orta Doğu savaşlarını mikro yönetmede iyi değiliz, İsrailliler bizim müttefikimiz, bu savaşı uygun gördükleri şekilde yürütmelerine izin verin." dedi.

Vance, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri eylemlerini desteklediğini belirterek, savaşın İsrail ile Körfez ülkeleri arasında bir normalleşme anlaşmasına varılması için gerekli olduğunu söyledi.

Gazze’de sivil ölümlerinden Hamas’ı suçladı 

Gazze’deki sivil ölümlerinde de Hamas’ı suçlayan Vance, bir açıklamasında, “Hamas çatışmayı başlattı ve şimdi Filistinli sivilleri kalkan olarak kullanıyor. Geçtiğimiz 40 yıldan ders çıkarmak için önceliğimiz Hamas'ı askeri bir güç olarak dağıtmak olmalı" ifadelerini kullandı. 

Bir başka açıklamasında da "Hamas'ın ideolojisini ortadan kaldıramazsınız, ancak komutanlarını ve askeri birliklerini ortadan kaldırabilirsiniz ve ben İsrail'in bunu yapabilecek güce sahip olması gerektiğine inanıyorum." dedi.

Vance’in vaadi: İbrahim Anlaşmaları genişleyecek 

Vance, İsrail'e yönelik uzun vadedeki düşüncesini, Trump'ın 2020'deki başkanlığının son yılında imzalanan İbrahim Anlaşmasını genişletmek olduğu, CNN'e yaptığı "Orta Doğu'daki hedefimiz, İsraillilerin, Suudi Arabistanlılar ve diğer Körfez Arap ülkeleriyle iyi bir yere gelmelerine izin vermek olmalı. Bu, Orta Doğu'da İranlılara karşı bir karşı nokta oluşturmanın mükemmel yolu” ifadeleriyle anlattı. 

İki devletli çözüme yönelik çalışmalara ilişkin ise bu konuda İsrail'e başvuracaklarını söyledi.

“Gazze Dayanışma Kampları” için yasa tasarısı

Cumhuriyetçi senatör ayrıca ABD genelinde öğrencilerin üniversitelerde kurduğu “Gazze Dayanışma Kamplarını” da eleştirdi. Sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda: "Davanızın ne olduğu, İsrail yanlısı veya karşıtı olmanız veya başka bir şey olmanız umurumda değil. Kamusal alanlarımızı çöplüğe çeviremezsiniz. Hiçbir medeniyet bu kamplara tahammül etmemeli. Onlardan kurtulun." yazdı. 

Hatta Senato'ya, kampüslerdeki kampları kaldırmadıkları takdirde üniversitelerin Federal Mali Yardım almasını engelleyecek bir yasa tasarısı sunacak kadar ileri gitti.

Ohio Yahudi Topluluklarının Genel Müdürü Howie Beigelman, "Her zaman Ohio'nun Yahudi topluluğuyla görüştü, her zaman İsrail yanlısı savunucularla toplantılar yaptı ve bize muhtemelen en yalın yasal gerçekleri verdi" ifadeleriyle övdü.

Daha sonra Irak'la ilgili bir soru sorulduğunda Vance, "Ülkeme şerefli bir şekilde hizmet ettim ve Irak'a gittiğimde bana yalan söylendiğini gördüm; dış politika kurumlarının vaatlerinin tamamen bir şaka olduğunu gördüm." cevabını verdi.

Siyonist ama Hristiyan bir Siyonist

Vance ayrıca, ABD'nin işgalinin İran'ı güçlendirdiğini ve Irak'ta Hristiyanlığın dramatik bir şekilde çökmesine yol açtığını, savaştan sonra Irak'taki 1,5 milyon Hristiyan’ın çoğunun nasıl kaçtığını, “Tarihi Hristiyan topluluklarının neredeyse hepsi gitti. Bu, Irak'taki Amerikan emeğinin meyvesidir: İran'ın bölgesel bir müttefiki ve dünyanın en eski Hristiyan topluluklarından birinin ortadan kaldırılması ve yok edilmesi." olarak açıkladı. 

Editör: Burçin Çelikkol