İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu... İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu...

ABD'de yeniden başkanlık koltuğuna oturmak için seçim maratonunda yakaladığı havayı arttırmaya çalışan Trump'ın başı soruşturmalardan kurtulamadı. Washington Post'un yayınladığı bir rapora göre, Mısır hükümeti 2017'de Donald Trump'a seçim kampanyasını desteklemek için 10 milyon dolar nakit vermiş olabilir, ancak rüşvet soruşturması Trump'ın başsavcısı William Bar tarafından engellendi. 

"Sisi, Trump'a bağış verdi" iddiası 

Cuma günü yayınlanan raporda, Trump'ın göreve başlamasından sadece beş gün önce Kahire'deki bir bankadan 10 milyon dolar nakit çekildiği belirtildi. Bu durum Trump'ın rüşveti kabul edip etmediğine ilişkin şüpheleri arttırdı.
ABD yasalarına göre Amerikan vatandaşı olmayan bir kişinin ABD'de siyasi bir kampanyaya bağış yapması yasak bu da Kahire'den çekilen 10 milyon dolar nakiti yasadışı hale, dolayısıyla tartışılır hale getirdi. Raporda ayrıca Trump'ın Ekim 2016'da New York'tayken Mısır başkanıyla yaptığı bir toplantının ardından kampanyasına 10 milyon dolar yatırdığı da belirtiliyor.

Trump soruşturmaları engellemişti

Ancak Trump'ın başsavcısı William Barr'ın soruşturmayı yürütmek için yeterli kanıt olup olmadığını sorgulamasının ardından, ajanlar dava için ihtiyaç duydukları kanıtları toplayamadan resmi soruşturma engellendi.
Trump'ın Adalet Bakanlığı ayrıca FBI ajanlarının ve savcılarının delil sağlayabilecek banka kayıtlarına erişmesini engelledi.
Barr, Trump'ın atadığı avukat Jessie Liu'ya da istihbaratı bizzat incelemesini söylemişti.

Trump'ın Sisi'ye övgüleri gündemde

Raporda, Trump'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye defalarca övgüde bulunması, siyasilerin Sisi'nin otoriter yönetimi ve Kuzey Afrika ülkesindeki insan hakları ihlalleri konusundaki endişelerine yönelik itirazları gündeme getirildi.
Trump, seçim gününden iki ay önce Manhattan'daki BM Genel Kurulu toplantıları arasında kapalı kapılar ardında Sisi ile bir araya gelmiş, daha sonra Fox News'e verdiği röportajda Sisi'yi "harika bir adam" olarak nitelendirmiştiGörüşmenin hemen ardından Trump'ın kampanya ekibi, onun Sisi'ye ABD'nin Mısır'a "sadık bir dost" olmayı planladığına dair söz verdiğini söyledi. 
 
Başsavcı Merrick Garland'ın talimatıyla soruşturma yenilenmedi ve yeniden açılması da pek olası görünmüyor.
Adalet Bakanlığı, Washington'daki ABD savcısı, FBI ve Mısır hükümet sözcüsü Washington Post'un sorularını yanıtlamayı reddetti.
Trump'ın danışmanı ve kampanya sözcüsü Steven Cheung raporu sert bir dille eleştirerek, bunun sorumlusunun "derin devletteki Trump düşmanları ve kötü niyetli aktörler" olduğunu söyledi.


 

Editör: Burçin Çelikkol