Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki konutunun yakınlarında silah sesleri duyulmuş, olay yerinde AK-47 silahı bulunmuş, şüpheli de yakalanmıştı. Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) ilk açıklamasında Suikast girişimi gibi görünüyor” denmişti.

Trump, X’teki bir söyleşide olayı anlattı:

Bazı arkadaşlarımla golf oynuyordum. Bir Pazar sabahıydı ve çok huzurluydu, hava çok güzeldi. Her şey çok güzeldi. Olmak için güzel bir yerdi. Birdenbire havaya ateş açıldığını duyduk ve sanırım 4 ya da 5 el ateş edildi. Bir gizli servis ajanı çok güçlü bir silah olan AK-47’nin namlusunu görmüş. İlk farkeden oydu. Namluya ve çalılıklara doğru ateş etmeye başladı.

Trump, yüksek hızlı bir kovalamacanın ardından yakalanan şüphelinin izini sürmeye yardımcı oldukları için ajanlara ve bir sivile övgüler yağdırdı.

Saldırgan Ryan Wesley Routh kimdir?

Yakalanan şüpheli, Ryan Wesley Routh.

Bir FBI belgesi, şüphelinin 12 saat boyunca golf kulübünün çitleri arasında saklandığını ortaya koydu.

Cammu-Keşmir halkı 10 yıl sonra sandığa gitti Cammu-Keşmir halkı 10 yıl sonra sandığa gitti

Yetkililer olay yerinde SKS tarzı bir saldırı tüfeği, bir GoPro ve bir torba yiyecek buldu.

58 yaşındaki zanlı şu anda iki federal silah suçlamasıyla karşı karşıya ve her ikisi için de suçlu bulunması halinde toplam 20 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Suçlamaların hiçbiri bir suikast girişimiyle ilgili değil.

Daha önce ağır bir suçtan hüküm giymiş olmasına rağmen ateşli silah bulundurmakla ilgili ilk suçlama 15 yıl hapis, 250 bin dolar (8 milyon 500 bin lira) para cezası ve üç yıl denetimli serbestlik öngörüyor.

Seri numarası silinmiş ateşli silah bulundurmakla ilgili ikinci suçlamaysa beş yıl hapis cezası, aynı miktarda para cezası ve üç yıl denetimli serbestlik öngörüyor.

Soruşturma devam ederken başka suçlamaların da yapılması mümkün.

İran’a çağrı yapmış: Trump’a suikast düzenlemekte özgürsünüz

Routh’un, 2023’te Amazon’da çevrimiçi yayınladığı ‘Ukrayna’nın Kazanılamaz Savaşı’ isimli kitabında İran hükümetine çağrı yaparak “Trump’a suikast düzenlemekte özgürsünüz” diye yazdığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz araştırmacı yazar Aydın Çetiner de saldırganın geçmişine, fanatik kimliğine ve karıştığı birçok suça hatırlatmada bulunarak olayın tereddütsüz bir şekilde suikast girişimi olduğunu söyledi.

Kamuoyunda bu ikinci suikast girişimi sonrasında olduğu gibi ilk girişim sonrasında da suikast girişiminin Trump’a desteği artırmak için yapılan göstermelik bir eylem olduğu yönünde iddiaların dile getirildiğini belirten Çetiner, ABD toplumunun dinamiklerinin oldukça farklı olduğunu söyledi.

İlk suikast girişimi sonrasında basında çıkan yorumların suikast sonrası yakaladığı ivmeyle seçimleri Trump’ın kazanacağı yönünde olduğunu aktaran Çetiner, oysa şu an durumun tam tersi olduğunu, Kamala Harris’in kampanyasının ipi önde götürdüğünü söyledi.

Kamala Harris açık ara önde

Amerikan siyasetini kapalı kapılar dizayn etmek isteyen bazı odaklar, suça meyilli fanatikleri dolaylı yollardan suikastta bulunmaya teşvik ederek Trump’a olan desteği artırmak istiyorlarsa bile bekledikleri etkiyi yakalayamadıklarını, hatta tam tersi bir etki oluştuğunu belirten Çetiner, Kamala Harris ve arkasında duran siyasetin seçim kampanyasında açık ara önde olduğunu belirtti.

Ayrıca Trump’ın açık oturumlarda oldukça başarısız bir performans sergilediğini ve bunun da Amerikan seçmeninin gözünden kaçmadığını belirten Çetiner, “Kamala Harris’in seçilmesi durumunda ABD-Türkiye ilişkileri ne yönde ilerler” sorumuzaysa Biden dönemindeki ilişkilerin tüm olumsuzluklarıyla beraber yeni dönemde de devam edeceğini söyledi.

ABD toplumunun çok farklı dinamikleri olduğu hatırlatmasında bulunan Çetiner, yine de seçimlerde son düzlüğe girilmeden kesin konuşmamak gerektiğini vurguladı.

Editör: Ercan Çankaya