Trump kesin kazanır’ düşüncesi Harris ile değişti 

We Did It

ABD kamuoyunun tartıştığı seçim gündeminde, Biden’ın adaylıktan çekildiğini açıkladığı sosyal medya paylaşımından sonra, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i kendi adayı olarak sunması hatta daha geniş gündemde demokratların olası adayları yer aldı. 

Biden'ın açıklamasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaparak adaylığını duyuran Harris de adaylığını açıkladı  ve "Başkanın desteğini almaktan onur duyuyorum ve niyetim bu adaylığı hak edip kazanmaktır" dedi.

Kamala Harris’in başkan yardımcılığı dönemi başta olmak üzere ebeveynlerinden, çocukluğuna, bugünlere gelene kadar tüm hayatı yorumcular ve medya organlarının gündeminde.
Uğradığı suikast girişimiyle Trump hakkında “kesin kazanır” yorumları dahi “başa baş bir mücadele” olabilir yorumlarına dönüştü. 
Peki bu fikirleri böylesine etkileyen neydi? Harris’in başarıları mı? 

Harris’in hayatı dünya gündeminde  

Harris Ve Maya

Kamala Harris, 1964 yılında Kaliforniya eyaletinin Oakland kentinde, yüksek eğitimli göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 
Harris, Hindistan doğumlu göğüs kanseri araştırmacısı Shyamala Gopalan ile  Jamaikalı ekonomi profesörü Donald J. Harris’in iki kızının büyüğü idi. Yedi yaşındayken anne ve babası ayrılınca kız kardeşi Maya ile annesinin yanında büyüdü. 
Harris, çoğunlukla beyazların yaşadığı bir mahallede bulunan okula servisle giderek eğitim hayatına başladı, liseyi annesinin işi nedeniyle Kanada, Quebec’te okudu, ardından Washington D.C.’de bulunan tarihi bir siyah üniversitesi olan Howard Üniversitesi’nde siyaset ve ekonomi, California Üniversitesi’nde ise hukuk bölümlerini bitirdi. 

Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu! Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu!

Kariyeri ‘ilk’lerle dolu 

1990’da tarihinde California Alameda Bölge Savcılığı’nda bölge savcı yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 2003 yılında ise San Francisco bölge savcısı oldu. Bu göreve gelen ilk siyah ve Asya kökenli kadın olarak ABD tarihine geçti. 
2010 ile 2014 yılları arasında California eyaletinin Adalet Bakanlığı görevini yürüttü. 24 sene California Senatörü olan Demokrat Barbara Boxer’in 2016 seçimlerinde aday olmayacağını açıklamasının ardından aday olan Harris, bir başka Demokrat adaya karşı yarıştığı genel seçimde %61.6 oy oranıyla California Senatörü seçildi. Harris, bu zaferiyle de ABD tarihinin ikinci siyah kadın senatörü ve ilk Hint kökenli senatör unvanlarını aldı.
Harris, 2014 yılında Ella ve Cole adındaki iki çocuğu olan Douglas Emhoff ile evlendi.

Şansı zirveyi, enerjisi destekçilerini zorladı 

2019’da, 2020 Demokrat başkan aday adaylığını ilan ederek ve kısa sürede milyonlarca dolar bağış topladı. ABD’de, dünyada yaygın olan düşüncenin aksine bir kadın üstelikte bir sihahi ve göçmen bir kadının bağış ve destek toplaması o kadar kolay bir durum değildi. Ancak Harris, California’da yaklaşık 20.000 kişilik mitingi ile farklı bir heyecan yaratmıştı. Yarattığı bu heyecanı başkan adaylığı kampanyası boyunca sürdüremedi ve destek oranı anketlerde giderek düşmeye başladı. Ve Harris, başkan adaylığı yarışından çekilerek, Joe Biden lehine desteğini açıkladı. 

Biden'ın başkan yardımcısı olarak bir kadın aday aradığını açıkça belirtmesiyle Harris'in siyasi şansı değişti.
ABD’deki, siyahi George Floyd'un ölümüyle ilgili protestolar ırk  ve özellikle siyahi erkeklere yönelik devam eden vahşice muamele tartışmaları yeniden alevlenince, Harris'in adaylığı aynı zamanda Biden'ın Demokrat Parti adaylığını kazanmasında önemli rol oynayan bir seçmen kitlesini temsil etmesi açısından da önemliydi.
Biden ve Harris o zamandan sonra anlaşmazlıklarını bir kenara bırakıp seçim kampanyasında sağlam bir ekip olarak çalışmaya devam ettiler.
Hatta, ABD tarihinin en yaşlı başkanı olan Biden'ın yalnızca bir dönem görev yapabileceği yönündeki söylentiler, Harris’in bugün  başkan adayı olarak görülmesini şaşırtıcı olmaktan çıkaran konuşmalardı. 
Beyaz Saray'da geçirdiği süre boyunca profilini yükseltmeye çalışan Harris, yüksek profilli bir başkan adayı gibi sunulsa da anketlerde Biden’dan fazla olan popülaritesi Trump’tan düşük çıkıyor. 
Göçmen meselesi, kürtaj konusu, cinsiyet ayrımcılığı dosyası ve sağlık sisteminin düzeltilmesi gibi konularda tartışmalı söylemleriyle gündeme gelen Harris uygulama noktasında destekçilerinin dahi beklentisini karşılayamadı. Bu yüzden “gölge başkanlık” görevini başarılı bir şekilde yürütemediği eleştirileri rakiplerinin elinde koz durumunda. 
Örneğin,  Biden’ın 2021'de Latin Amerika'dan gelen göçmenlerle ilgili verdiği  “nedenleri ve mücadele görevi”, Harris'in çabalarına ve çalışmalarına  rağmen belgesiz sınır geçişlerinin sayısı artmaya devam etti. 
ABD Yüksek Mahkemesi’nin, kürtaj hakkını fiilen kaldırmasıyla ABD genelinde başlattığı  "Üreme Özgürlükleri için Mücadele" girişimi de kamuoyunda tartışma yaratan gündem olmaktan ileri gitmedi. 

Biden’ın dış politikası Harris ile devam edecek

Harris’in  dış politikada ise Joe Biden'ın selefi olacağı görüşü hakim. Senato'daki ve Beyaz Saray’da devam eden görevleri boyunca Orta Doğu konusunda Biden ve Demokrat kuruluşla aynı çizgide pozisyonlar aldı. 
Harris'in başkan seçilirse önemli kararlar alabileceğini, İsrail'e silah tedarikini durdurma seçeneği ile  Irak ve “Kürdistan Bölgesi” desteğinin de devam edeceğini düşünenler de var.

Editör: Burçin Çelikkol